ANASAYFA arrow right Güncel

Ülke tarımının envanteri çıkarılmalı

Ülke tarımının envanteri çıkarılmalı
YAYINLAMA: 29 Ağustos 2023 / 21.17
GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2023 / 21.17
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından birinin tarım envanterinin tam olarak ortaya konulamaması olduğunu ifade etti, “2001 yılında yapılan tarım sayımındaki tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanıyor” dedi

Üretimin bir türlü planlanamadığına dikkat çeken Sakar, “Ülke kaynakları, üretim faktörleri verimli kullanılamıyor. Sağlıklı bir üretim planlaması tam ve doğru tespit edilebilen güncel verilerle yapılabilir. Her 10 yılda sonu 1’le biten yıllarda tarım sayımı yapılması kanunla belirlendi. Buna rağmen ülkemiz hala en son 2001 yılında yapılan tarım sayımındaki tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanıyor” dedi.
Üretici de tüketici de mağdur oluyor
Sağlıklı bir tarım envanterinin başta üretim planlaması olmak üzere, diğer tarım politikalarını üretmede politika oluşturanlara ve sektördeki tüm paydaşlara karar almada bilgi ve güç sağlayacağına dikkat çeken Sakar, “Tarım envanterini ortaya çıkarmak için yapılan sayımlar Türkiye’nin tarımsal yapısını, bu yapıda zaman içerisinde ortaya çıkan değişimleri gözler önüne serecek. Tarımsal politikaları doğru belirlememiz, tarımsal potansiyelimizin tamamını kullanabilmemizin önünü açacak. Planlı, talebe uygun bir üretim, dolayısıyla fiyat istikrarsızlığını ve pazarlama sıkıntısını giderecek bir üretim planlaması tarımımız açısından hayati öneme sahip. Bir sene bir üründe fiyatın yükseldiğini gören çiftçilerimizin, ertesi sene o ürüne yönelmesi nedeniyle ürün bolluğu ve dolayısıyla fiyatlarda aşırı düşüş yaşanabiliyor. Ertesi yıl aynı ürünün fiyatı üretim azlığından yükseliyor. Üretici de tüketici de mağdur oluyor” tespitini yaptı.
Tarım sayımıyla birlikte üretim maliyetleri ve gelirle ilgili bilgimiz artacak
Tarım sayımıyla ülke tarımının resminin çekildiğini, tüm ilçe ve iller bazında da tarımsal işletme verilerinin ortaya konulduğunu kaydeden Sakar, “Tarım sayımıyla birlikte üretim maliyetleri ve gelirlerle ilgili bilgilerimiz artacak. Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya konulurken, finansal tablo da ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturulacak
Başkan Sakar, “Tarım sayımları tarımda dönemler itibarıyla gerçek gelişimi gösterecek, gelişen eğilimleri ortaya koyacak, tarıma ve kırsala yönelik proje, araştırma ve yatırım programlarının nitelik ve niceliğinde, yer seçiminde önemli bir veri sağlayacak. Yetiştirilen ürünler için önemli bir veri tabanı oluşturacak. Özel sektöre yapacakları tarımsal yatırım konularında ve yöre seçiminde önemli bilgiler sağlayacak. Bu sayede modern teknolojilerin kullanım seviyesi görülecek” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *