ANASAYFA arrow right Güncel

Un sanayicisine en uygun buğday cinsi yetiştiriliyor

Un sanayicisine en uygun buğday cinsi yetiştiriliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.06
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.06
Türkiye’nin buğday üreticisi veönemli un ihracatçısı kentlerinden biri olan Gaziantep’te, üreticinin kaliteli ve ihracata uygun üretim yapabilmesi için Tarım İl Müdürlüğü tarafından tohum desteği sağlandığı bildirildi.

Yüzde 50 tohum desteği sağlanıyor
Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük 3’üncü un ihracatçısı bir kent olması nedeniyle, un üreticilerine en çok tercih ettikleri buğday çeşidini sorduk. Buna göre Gaziantep’te en iyi yetişen buğday türünü belirleyip, üretici ürününü kolay satabilsin diye İl Özel İdaresi’nin yardımı ile üreticiye yüzde 50 destekle tohum dağıtıyoruz” dedi.

Süneyle biyolojik mücadele yapılıyor
Dünyanın en büyük 3’üncü un ihracatçısının Türkiye olduğunu, Gaziantep’in ise un üreticisi ve Türkiye’nin 3’üncü un ihracatçısı bir kent olduğunu ve 160-200 bin ton un ihraç ettiğini belirten Yılmaz, “Buğdayın ön önemli düşmanı süne. Son yıllarda süneyle biyolojik mücadele başlattık. Daha önce süneyle mücadele için uçakla ilaçlama yapılıyordu. Ancak bu yöntem hem pahalı, hem de sağlıklı bir yöntem değil. Havadan ilaçlamada yalnızca buğday ekili alanlar değil, çevresinde bulunan alanlar ve su kaynakları da zarar görüyordu” diye konuştu.

115 köyde ziraat mühendisi var
Süneyle biyolojik mücadele için Adana Zırai Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yaptıklarını belirten Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Biyolojik mücadeleyi faydalı böceklerle yapıyoruz. Ekili alana salıverilen faydalı böcekler, gidip sünenin yumurtasının üzerine yumurtasını bırakarak, sünenin çoğalmasını engeliyor. Mart-Haziran döneminde süneyi takip ediyoruz. Şu anda 115 köyde ziraat mühendisimiz ve veterinerimiz mevcut” şeklinde açıklamada bulundu. SHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *