ANASAYFA arrow right Güncel

Unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerinin kopyaları yapılacak

Unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerinin kopyaları yapılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.29
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı atölyesinde, Türkiye'de ve Türk dünyasında unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerinin kopyaları yapılacak.
GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Elemanı Savaş Ekici, -kültürün bir milletin hayatta kalmasında ve varlığını sürdürmesinde iskelet görevi gören en önemli unsurlardan olduğunu söyledi.
''Kültürün özellikle bazı medya kanalları tarafından reyting endişeleri uğruna hoyratça baltalandığı, aşağılandığı ve yok edilmeye çalışıldığı günümüzde'', unutulmaya yüz tutmuş değerleri araştırarak bugünkü nesile tanıtmayı önemli bir vazife olarak gördüklerini ifade eden Ekici, şöyle konuştu:
''Türk Halk Müziği kültürü konusunda bilimsel araştırmalar yaparak gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarmaya çalışıyoruz. Sadece Anadolu coğrafyasına bakarak Türk kültürüyle ilgili söylenen sözler ya eksik kalacak ya da çok doğru yerlere ulaşmayacaktır. Çünkü Orta Asya, Türkler'in geldiği asıl coğrafyadır. Anadolu'da yaşayan birçok kültürün farklı şekillerini orada da bulmak mümkün.
Bu bağlantıları ortaya koyup araştırmak gerekir diye düşünüyoruz. Türk kültürünü farklı kılan unsurların başında müzik geliyor. Halk çalgılarının da kültürel yapıda önemli bir yeri var. Kültürel değerlerimize ve onun ürünü olan halk çalgılarımıza sahip çıkabilmek için bu çalgıların yapımı, tanıtımı hem de eğitimi konusunda çağa uygun çalışmalar yapmak zorundayız.''
Ekici, konservatuvarın çalgı atölyesinde Türkiye'deki ve Türk cumhuriyetlerindeki unutulmaya yüz tutmuş çalgıları araştırıp onların kopyalarını yapmaya başladıklarını ifade etti.
Kopyaladıkları müzik aletlerinden ''Türk Müziği Çalgı'' arşivi oluşturacaklarını ve bunları sergileyeceklerini, konservatuvara gelenlerin hem Türkiye'de hem de Türk dünyasındaki unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerini görebileceğini dile getiren Ekici, çalışmalarla ilgili malzemeleri almaya başladıklarını, teknik çizimler konusunda araştırma yaptıklarını kaydetti.
Ekici, konservatuvardaki atölyenin sorumlusu öğretim görevlisi Mehmet Söylemez'in, atölyede Türk dünyasında kullanılan çalgılardan olan ''çeng''in yapımına başladığını bildirdi.
''Zambır''ı Türk müziğine kazandıracak-
Ekici, unutulmaya yüz tutmuş çalgılar üzerinde araştırma yaparken ''zambır'' adlı müzik aletiyle karşılaştığını bildirdi. Bu aletin yazılı kaynaklarda çok fazla geçmediğini ve yörede ''argun, çifte'' gibi adlarla anıldığını aktaran Ekici, ''zambır''ın birbirine yan yana eklenmiş ya da yapıştırılmış iki adet kaval veya sipsiden oluştuğunu bildirdi.
Bazı yörelerde kartal kanadından yapıldığı için ''kartal kanadı'' da denilen çalgının unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerinden olduğunu belirten Ekici, şunları anlattı: ''Yaptığımız alan araştırmalar sonucu konuyla ilgili yeterli düzeyde bilgi topladık ve çeşitli bilimsel toplantılarda sunumlar yaptık, yazılar yazdık. Çeşitli televizyon programlarında zambırı kullanarak sesini duyurduk ve çalgıyı tanıttık. Fakat günümüzde bir çalgıyı tek başına çalmak veya kullanmak çok fazla bir şey ifade etmiyor. Bir çalgıyı, birçok çalgıyla birlikte çalmak veya kullanmak gerekiyor. Bu nedenle zambırın yeniden halk müziğimizde kullanılabilmesi için tını özelliklerini bozmadan akort probleminin mutlaka çözülmesi lazım. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz.'' Ekici, çalgının çift sesli olduğunu ve kullanıldığı zaman çok zengin bir sesi bulunduğunu ifade ederek, insanların artık dünyada değişik ton ve tını arayışına girdiğini, ''zambır''ın da bu açıdan çok önemli, orijinal ve oldukça değişik bir ses olduğunu kaydetti. AA


resim
Ekici, konservatuvarın çalgı atölyesinde Türkiye'deki ve Türk cumhuriyetlerindeki unutulmaya yüz tutmuş çalgıları araştırıp onların kopyalarını yapmaya başladıklarını ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *