ANASAYFA arrow right Güncel

Uyuşturucu, milli bir beka sorunu haline geldi

Uyuşturucu, milli bir beka sorunu haline geldi
YAYINLAMA: 21 Ekim 2024 / 18.53
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2024 / 18.53

Cinayet, şiddet ve cinnet eylemlerinin yüzde 80’i bağımlılık ile bağlantılı… Antep’te uyuşturucu kullanımının artması nedeniyle, kentin ana artellerinde bile artık güvenlik sorunu yaşanıyor

Kentte uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çeke Uluslararası Uyuşturucu ve Kadına Şiddet İle Mücadele Merkezi (UKMER) Derneği Genel Başkanı Ayten Semerci, “Herhangi bir bilgi veya belgeye dayalı olmamakla beraber duyumlarımıza ve araştırmalarımıza göre Metamfetaminin Afganistan’dan geldiği söyleniyor. Uyuşturucu milli bir beka sorunu haline geldi. Çünkü girmediği hiçbir yer yok’’ dedi.

Şehirde uyuşturucu kullanımı arttı

Metamfetamini gençliğe açılan bir savaş olarak değerlendiren Semerci, ‘’Genç nesil yok oluyor. Uyuşturucunun terörden daha sinsi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü terör her eve giremiyor lakin uyuşturucu her eve giriyor. Resmi olmamakla beraber gözlemlediğimiz kadarıyla şehirde uyuşturucu kullanımı arttı’’ diye konuştu.

Metamfetamini kapsayan ateş-buz ve kristal denilen maddelerin kullanımı daha fazla

Şehirde en fazla Metamfetamin kullanıldığına dikkat çeken Semerci, ‘’Metamfetamini kapsayan ateş-buz ve kristal denilen maddelerin kullanımı daha fazla. Çünkü hem kolay temin edilebiliyor hem de ucuz. Metamfetamin, aslında bir uyuşturucu değil, tamamen kimyasal bir madde. Bu yüzden Metamfetamin bağımlılığı daha zor tedavi edilebilir’’ tespitini yaptı.

Cinayet, şiddet ve cinnet eylemlerinin yüzde 80’i bağımlılık ile bağlantılı

Gaziantep’te uyuşturucu kullanım yaşının 9’a kadar düştüğünü söyleyen Semerci, ‘’Tüm çalışmalarımızı ve planlarımızı ‘Acil Eylem Planı’ adı altında yapmaya çalışıyoruz. Kent ile ilgili rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum. Çünkü toplum birçok bağımlı bulunmasına karşın birçoğu kendisini ifade edemiyor. Dolayısıyla bu da resmi verilere yansımıyor. Ancak bağımlı sayısının arttığını, şiddetinin yükseldiğini gözlemliyorum. Cinayet, şiddet ve cinnet eylemlerinin yüzde 80’inin bağımlılık ile bağlantılı olduğunu ön görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Derneğimizin amacı bağımlılık ile mücadele etmek

Uluslararası Uyuşturucu ve Kadına Şiddet İle Mücadele Merkezi (UKMER) Derneği’nin 2024 yılında Gaziantep merkezli olarak kurulduğunu ifade eden Semerci, aktif bir şekilde çalışmaların sürdüğünün altını çizdi. ‘’Derneğimizin amacı bağımlılık ile mücadele etmek. ‘Bir genç bir nesil’ ilkesi ile hareket ediyoruz. Bağımlılığının önlenebilir ve bağımlı olan gençlerin toplumdan uzaklaştırıldığını ve dışlandığını gözlemliyoruz. Kişiyi Psikolog eşliğinde dinliyoruz, sorunların en derinine inip çözümler sunarak bağımlılıktan kurtarma sürecine başlıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bize başvuru yapanların yüzde 80’i Metamfetamin kullanıyor

Semerci, ‘’Gelir düzeyi orta ve yüksek olan kesimler genellikle eroin ve kokain kullanırken, kırsal kesimdekiler ise Metamfetamin kullanıyor. Aynı zamanda bu kişiler satıcı pozisyonuna geçebiliyor. Bir kere kullanan bağımlısı oluyor. Erkek lider, kadın yönetici ruhludur. Erkeğin lider ruhu okşatılarak bu maddeye başlatılıyor. Erkeklik ve lider duygusunu daha da pekiştirmek için arkadaş ortamlarına girmeye başlıyor. Bu şekilde bağımlı hale geliyor. Bize başvuru yapanların yüzde 80’i Metamfetamin kullanıyor’’ şeklinde konuştu.

Bağımlıların ilaç değil de rehabilite yolu ile tedavi edilebileceğine inanıyorum

Uluslararası Uyuşturucu ve Kadına Şiddet İle Mücadele Merkezi (UKMER) Derneği Genel Başkanı Ayten Semerci, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Eğitim aileden başlıyor. Özellikle kadınlar ve aileler bilinçlenmeli. Konunun tamamen gözetmeni ve takipçisi olmalılar. Bunun yanı sıra bağımlıların ilaç değil de rehabilite yolu ile tedavi edilebileceğine inanıyorum. Bunu somut şekilde gördük. Uyuşturucunun toplumsal bir yara olduğu unutmamalı. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *