ANASAYFA arrow right Güncel

Üzüm üreticileri tüccarın insafına bırakıldı

Üzüm üreticileri tüccarın insafına bırakıldı
YAYINLAMA: 23 Ağustos 2023 / 21.44
GÜNCELLEME: 23 Ağustos 2023 / 21.47
Gaziantep’te boz Antep fıstığının hasadının sona ermesinin ardından çiftçilerin en büyük gelir kapısı olan üzüm hasadı başladı. Ancak hem rekolte hem de düşük fiyat üreticiyi üzüyor.

Küresel iklim değişikliğinden Antep fıstığının yanı sıra kentin önemli gelir kaynakları arasında yer alan üzümde nasibini aldı. Havaların kurak gitmesi nedeniyle rekoltenin düşük olduğu üzümde aynı zamandan fiyatında istenilen düzeyde olmaması üreticileri kara kara düşündürüyor.  

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “İlimizde ve ilçemizde üzüm işleme tesislerinin kapatılarak çiftçilerimizin emeği Hatay ya da Tarsus’dan gelecek tüccarların insafına bırakıldı” serzenişinde bulundu. 
Çiftçilerimizin üretim azmi yok oldu 
Gaziantep’in yanı sıra Şahinbey’de de üzüm hasadının başladığı müjdesini veren Çolak, “Çiftçilerimiz hasat başlamasıyla birlikte pazar arayışına başladılar. Ama alınan bilgiler çiftçilerimizi hüsrana uğrattı. Çünkü girdi maliyetlerinin arttığı (yakıt, gübre, ilaç, işçilik) bir dönemde üzümün kilogram fiyatına komisyoncular tarafından 4.5 ile 5 TL belirlenerek çiftçilerimizin üretim azmini yok etti” ifadelerine yer verdi. 
Mevcut üzüm bahçelerini bozmak zorunda kalacaklar 
Çolak, “İklim şartlarından dolayı üretim aşamasının zor olduğu bu dönemde girdi maliyetlerindeki artışa oranla ürün kilogram fiyatının artması gerekirken tam tersi ürün fiyatı düştü. Marketlerde pazarda 20 TL’nin altında üzüm satılmazken çiftçimizin alınteri emeğinin karşılığı neden 4,5 TL veya 5 TL olsun. Hasadın başladığı bugünlerde çiftçilerimiz para etmediği için üzüm hasadına sıcak bakmamaktadırlar aynı zamanda mevcut üzüm bahçelerini de bozmak zorunda kalacaklar” tespitinde bulundu. 
Resmi kurum üzümün fiyatını belirlemeli 
Başkan Çolak, “Pazarda alıcının az satıcının çok olduğu bu dönemde fiyat düşüşlerini önlemek için mutlaka resmi kurumlarca fiyat belirlenmesi çiftçinin hakkını alması için çaba sarf edilmesi gerekir. Ziraat Odası Başkanlığımızca çiftçilerimizin ürünlerini bu üretim şartlarının ağırlaştığı dönemde ürünlerinin değerinde pazar bulabilmesi konusunda her zaman takipçisi olacağız. Havaların kurak ve değişkenliğinin çok olduğu 2023 yılında verim zaten az üründe para etmeyince çiftçilerimiz zarara uğruyor. Yolun başındayken alım için resmi kurumların harekete geçirilmesi fiyatlarının yükseltilmesi çiftçilerimizin zarara uğramalarını önleyecek” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *