“Vatandaş ilaç bulmak için eczane eczane dolaşıyor. Dolayısıyla piyasada ilaç bulunmaması eczacıları da zor durumda bırakıyor” şeklinde konuştu
Eczacılar da yaşanan ekonomik krizden etkileniyor
Demirci, “Eczanelerin bu zor durumdan çıkması için devletin atması gereken adımlar var. Bunun yanı sıra güçlü bir meslek örgütü olduğumuzdan Türk Eczacıları Birliği’nin de ses çıkartması lazım. Eczacıların sorunlarını ilgili kurum ve kuruşlara iletmesi gerekiyor. Çünkü toplumun tüm kesimleri gibi eczacılar da yaşanan krizden çok derin bir şekilde etkileniyor ve etkilenmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Eczanelerin giderleri farklı kalemlerde artıyor ama ilaç fiyatları atmıyor
Ülke olarak ekonomik olarak çok zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi ve dolayısıyla bundan toplumun tüm kesimlerinin etkilendiğini söyleyen Demirci, “Eczaneler devlet ile çalışan bir yapı. Yani devletin ekonomik politikalarından anından etkileniyoruz. Şu anda eczanelerin giderleri farklı kalemlerde artıyor ama ilaç fiyatları atmıyor. Dolaysıyla giderler artıyor ama eczanelerin cirosu aynı kalıyor. SGK sözleşmeleri ile İlaç Fiyat Kararnamesinde eczacıya iyileştirmeler yapılması lazım ancak hiçbiri yapılmadı. Nasıl bu işin içinden çıkacaksınız? Yani eczaneler bir sarmalın içerisinde” dedi.
İFK ilaç fiyatları ve baremler açısından hemen güncellenmeli
İlaç fiyatlarında hala Şubat 2021 rakamları, İlaç Fiyat Kararnamesinde ise 2009 baremleri geçerli. Giderler artarken eczane ciroları değişmiyor. SGK sözleşmesindeki ekonomik koşullar 2019 cirolarına göre yürüyor. Sözleşmedeki iskonto baremleri ve eczane hizmet bedeli tartışmalı TÜİK enflasyon oranı üzerinden konuşulacak. Bu eczanedeki ekonomik yangını söndürmez. Çözüm çok açık; İFK ilaç fiyatları ve baremler açısından hemen güncellenmeli ve SGK sözleşmesinin mali koşulları ekonominin gerçek rakamlarına göre revize edilmeli” ifadelerine yer verdi.
İlaç Fiyat Kararnamesi ekonomide ki dalgalanmaya bağlı yıl içerisinde değişebilmeli
İlaç Fiyat Kararnamesinin her yıl şubat ayında güncellendiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle tamamladı: “İlaç Fiyat Kararnamesi şubat ayı beklenilmeden açıklanmalı. Çünkü açıklanmaması hem ilaç yokluğuna hem de eczacıların her geçen gün bu ekonomik krizin altında ezilmesine ve erimesine sebep oluyor. 1 Ocak’ta akaryakıttan elektriğe, alkolden sigaraya kadar her şeye zam yapıldı ama ilaç fiyatları yerinde sayıyor. Döviz kuru ile enflasyon nereden nereye geldi. Ama 12 yıldan beri İlaç Fiyat Kararnamesi’nde herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bu da eczacıları mağdur ediyor. Sonuç olarak İlaç Fiyat Kararnamesi ekonomide ki dalgalanmaya bağlı yıl içerisinde değişebilmeli.” Âdem Kesenek