Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, çiftçileri anız yakma konusunda uyarırken, “Anız yakmak geleceğimizi yakmak. Anız yakmak, toprağın verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veriyor” dedi.
Anız yakmanın birçok zararı olduğuna dikkat çeken Sakar, “Anız yakmak, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizmaların, böceklerin ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine, doğanın dengesinin bozulmasına neden oluyor” açıklamasını yaptı.
Anız yakmanın engellenmesi için cezaların caydırıcı olması lazım
Anız yakılması sonucunda toprağın organik maddelerinin yok olduğunu, biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısının bozulduğunu söyledi. “Özellikle organik maddesi düşük topraklarda ve erozyona açık alanlarda anızın yakılarak değil de sürülerek toprağa karıştırılması lazım. Anız yakmak yasak olmasına karşın bu yasağı uygulayan çiftçi sayısı çok az. Dolayısıyla anız yakmanın engellenmesi için cezaların caydırıcı olmasının yanı sıra anız bozma aletleri ile anıza ekim yapılabilen ekipmanların desteklenmesi anız yakmayı önleyici faktörler olarak söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalı
Sakar, “Biçerdöver hububat hasadını toprağın yüzeyine ne kadar yakın yapar ve artıklar ne kadar kısa kalırsa bir sonraki ekim de anız yakmadan toprak kolay işlenebilir. Bu tür hububat hasatlarında toprağın su tutma kapasitesiyle birlikte verimliliği yükselecek. Ayrıca biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalı” şeklinde konuştu.
Sakar, “Anız, toprak içinde kalan bitki kökü, nadasa bırakılmaksızın ekilen tarla, mısır sapı, biçilmeden toprakta kalan saplar, tarla sınırındaki otlar ve biçilen ekinin tarlada kalan sapına denir. Anız yakmak toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü, bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak, hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde, anız yakma olaylarıyla karşılaşılıyor” diye konuştu.
Tarım alanlarımızın verimi düşüyor kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı oluyor
Anız yakma konusunda devletin gerekli adımları atması gerektiğini kaydeden Başkan Sakar, “Hibe destekleri ile anız parçalama makinesi verilmesinin yanı sıra çiftçilere anız yakılmaması, yakıldığında ortaya çıkacak olumsuz sonuç ve tahribatlara yönelik çiftçilerimize eğitim veya seminerler verilmeli. Bu söylediklerim sadece birer örnek. Buna benzer önlemler alınır ise anız yakan çiftçi sayısında bir azalma olacağı düşüncesindeyim. Yoksa her yıl yüzlerce tarım alanlarımızın verimi düşecek, kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak” uyarısında bulundu. Ali Göksular