ANASAYFA arrow right Güncel

Yemler çok pahalı üretici çok perişan

Yemler çok pahalı üretici çok perişan
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2025 / 19.11
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2025 / 19.11

Kapanan çiftçilerin bulunduğunu ve kapanmayan çiftçilerin ise hayvan kapasitelerini düşürdüğünü vurgulayan Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, ‘’Yemler çok pahalı üretici çok perişan’’ ifadelerini kullandı.

Şap aşısı ücretsiz verilmeli

Hayvan pazarlarının ne zaman açılacağının net olmadığını kaydeden Bayraktar, şap aşısının paralı olmasından dert yandı. Üreticilerin, aşıların ücretsiz olarak dağıtılmasını beklediğini kaydeden Bayraktar, ‘’Ülkemizde böyle bir şap hastalığı yoktu. Çünkü 2-3 yıl önce şap hastalığı aşısı ücretsiz olarak dağıtılıyordu. Lakin şu anda aşının şişesi bin 250 lira ve bir şişe aşı ile 20 büyükbaş hayvan aşı olabiliyor. 100 büyükbaş hayvanı olan bir üreticinin cebinden 6 bin liraya yakın para çıkacak. Bu aşıyı neden paralı yaptıklarını anlamıyoruz. Ücretsiz dağıtıldığında üreticiler hayvanlarını aşılıyordu, hastalıkta olmuyordu. O yüzden aşıların ücretsiz olmasını talep ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Üreticinin ne kadar kapasitesi var ise o kadar hayvan verilmeli

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan Bayraktar, ‘’Yemler çok pahalı üretici çok perişan. Arpanın ve mısırın kilogramı 12 lira, kepeğin kilogramı 9 lira. Yerli canlı hayvanın kilogram fiyatı 400 lirayı buluyor. Üretici bu fiyata alıp, besleyip kaç TL’ye satacak. O yüzden ithalat hayvanda herkesin istihkakını versinler. Üreticinin 500 hayvan kapasitesi varken 35 tane vermişler. Üreticinin ne kadar kapasitesi var ise o kadar hayvan verilmeli’’ açıklamasını yaptı.

Hayvan pazarlarının kapanması hastalığın yayılmasını önledi

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapanmasının hastalığın yayılmasını önlediğini ancak sektöre zarar verdiğinin altını çizen Bayraktar, ‘’Köylerden hayvan toplayıp getirenlerin alışverişi durdu. Ancak karantinanın olması iyi bir şey. Hastalığın bulaştığı çiftçiler bitiyor. Hastalık nedeniyle hayvanın ağız yara oluyor, yem yiyemiyor, zayıflıyor, dolayısıyla mecbur kestiriyorsunuz. Pazarlar açık olsaydı hastalık daha fazla yayılacaktı, ama hastalık yavaş yavaş bitiyor’’ dedi.

Kredi faiz oranları çok yüksek

Hayvan kredi faiz oranlarının yüksekliğinden şikayet eden Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Hayvan kredi faiz oranı yüzde 22,5 dolaylarında ancak diğer masrafları da eklediğimizde bu oran yüzde 30’u buluyor. Kredisini ödeyen bir daha kredi kullanmıyor. Zaten üretici yüzde 30 kazanmıyor ki. Geçmiş yıllarda bu oran çok daha düşüktü, yine aynı oranlara düşmesini istiyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *