ANASAYFA arrow right Güncel

Yeni anayasa, temel hak ve özgürlükleri güvence altına almalı

Yeni anayasa, temel hak ve özgürlükleri güvence altına almalı
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2024 / 19.00
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2024 / 19.00

Av. Boran Çelik, ‘’Yeni Anayasa temel hak ve özgürlükleri güvence altına almakla birlikte devlet düzeni ve diğer hususlarda genel çerçeveyi çizerek koruma altına almalı. Mevcut anayasamız gibi çok ayrıntılı hükümler getirmemeli, kanunla düzenlenebilecek hususlara girmemeli. Zira kazuistik ayrıntılı hükümler içeren anayasalar, değişen toplum düzenine zamanla ayak uyduramamakta ve günümüzde olduğu gibi sürekli bir değişim ihtiyacı duyuyor’’ dedi.

1982 Anayasası’nın sadece 58’i ilk hali ile duruyor

Günümüzde askeri darbenin bir ürünü olan 1982 anayasasının kullanıldığını hatırlatan Çelik, ‘’Sayısal verilere bakacak olursak referandumda yüzde 92 gibi bir ezici üstünlük ile kabul edilen anayasa, ilk hali ile 177 maddeden oluşmaktaydı. 1982 yılından bugüne geçen 42 yılda 23 defa değişiklik girişimde bulunuldu. Bunların 19’u yürürlüğe girdi. 1982 anayasasının 177 maddesinden 23 madde tamamen yürürlükten kaldırılırken 96’sı değiştirildi. 96 maddenin ise 31 tanesi tümüyle değiştirildi. Yani kısaca 1982 anayasasının sadece 58’i ilk hali ile duruyor’’ hatırlatmasını yaptı.

Tarihimizdeki en sert anayasa

Anayasamız tarihimizdeki en sert anayasa olduğunu kaydeden Çelik, ‘’Sert anayasadan kastımız özel ve değiştirilmesi zor yöntemler yani öngörülen anayasalar. Değiştirilemeyecek maddeler içeren, anayasanın değiştirilmesi için özel çoğunluklar aranan, çıkar yol kalmadığında ise referanduma başvurulan anayasalar sert anayasanın özellikleridir. Kazuistik anayasa ise geniş ve ayrıntılı maddeler barındıran ve mümkün olduğunca fazla hususa değinen anayasalar’’ tespitini yaptı.

Toplumun ihtiyaçlarına çözüm olamayan anayasanın değişimi şart

Av. Çelik, ‘Bir çok defa değişiklik gösteren anayasanın toplumun ihtiyaçlarına ne derece çare olduğu ve çözüm sunduğu muallakta kalıyor. Bu ise köklü ve kapsayıcı bir değişimin ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra demokratikliği ile övündüğümüz ülkemizin anayasasının bir askeri darbenin ürünü olması derin bir çelişki yaratıyor. Ne kadar değiştirirsek değiştirelim işin özünde 1982 askeri darbe anayasası. Bu isimdeki ve bu kadar değişime ihtiyaç duyulan yani toplumun ihtiyaçlarına çözüm olamayan bir anayasanın değişimi düşüncemize göre şart’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *