Aşırı borçlanma; yatırımların sürdürülebilirliğini, istihdamı ve finansal sistemin sağlığını tehdit ediyor
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, ‘’Gaziantep, üretim gücü yüksek bir şehir olmakla birlikte, bu yoğun borçlanma düzeyi ekonomik dengeler açısından alarm verici’’ uyarısında bulundu.
Gaziantep’in aşırı kredi yükü altında olduğuna dikkat çeken Yılmaz, risklerin kapıda olduğunun altını çizdi. ‘’Gaziantep, 12,2 milyar TL ile takipteki kredilerde de ülke genelinde dördüncü sırada. Bu durum, birçok işletmenin ve tüketicinin borçlarını ödemekte zorlandığını, ödeme sisteminin kırılganlaştığını gösteriyor. Aşırı borçlanma; yatırımların sürdürülebilirliğini, istihdamı, tüketici güvenini ve finansal sistemin sağlığını tehdit ediyor’’ ifadelerini kullandı.
Finansal danışmanlık ve destek programları ivedilikle devreye alınmalı
Yılmaz, ‘’Bankalar, Gaziantep’e yönelik kredi politikalarını gözden geçirmeli, daha temkinli ve yerel ekonomiyi gözeten yaklaşımlar benimsemeli. Yerel ve merkezi otoriteler, bu finansal dengesizliği önleyici yapısal çözümler üretmeli. Tüketiciler ve işletmeler için borç yapılandırma, finansal danışmanlık ve destek programları ivedilikle devreye alınmalı. Gaziantep güçlü bir şehir olabilir; ancak bu güç, dengesiz finansmanla değil, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyle korunmalı’’ çağrısını yineledi.
Kredi yoğunluğu bu düzeyde olan başka hiçbir il yok
‘Gaziantep’te bankaların açtığı kredi miktarı 575,1 milyar TL’ye ulaştı; bu, tasarruf mevduatının yüzde 428,7’sine denk geliyor’ diyen Başkan Yılmaz, ‘’İlin toplam mevduatı 240,9 milyar TL iken, kredi, mevduat oranı Türkiye’nin en yükseği yüzde 238,8. sırada. Kredi yoğunluğu bu düzeyde olan başka hiçbir il yok. Bu durum yerel ekonomide ciddi bir kırılganlık riski yaratıyor’’ şeklinde konuştu.
Yılmaz, ‘’BDDK’nın 2025 ilk çeyrek FinTürk verilerine göre Gaziantep, kredi kullanımında Türkiye’nin zirvesine oturmuş. 134,2 milyar TL tasarruf mevduatına karşılık, kentteki toplam kredi hacmi 575,1 milyar TL’ye ulaşmış. Bu, tasarruf mevduatına göre yüzde 428,7. Toplam mevduata göre ise %238,8 oranında bir kredi yükü anlamına geliyor. Bu oranlar yalnızca ekonomik hareketliliği değil, aynı zamanda Gaziantep ekonomisinin taşıdığı büyük riski de gösteriyor’’ açıklamasını yaptı.