ANASAYFA arrow right Güncel

Yoksulluk, eşitsizlik, ayrımcılık ve adaletsizlik tavan yaptı

Yoksulluk, eşitsizlik, ayrımcılık ve adaletsizlik tavan yaptı
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2025 / 18.41
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2025 / 18.41

Temmuz ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca asgari ücretlinin gözü-kulağı hükümete çevrildi

DİSK Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, ‘’Yoksulluğun, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin, ayrımcılığın tavan yaptığı bir dönem ile karşı karşıyayız. Ekonomik krizin gün geçtikçe etkisini artırdığı günümüzde asgari ücrete zam yapılması kaçınılmaz’’ dedi.

Asgari ücret milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Türkiye’de sendikalaşma oranının ve toplu iş sözleşmesi kapsamının düşük olması sebebiyle asgari ücret küçük bir kesimi ilgilendiren sınırlı bir ücret olmadığını, ücretli çalışanların yaklaşık yarısını ilgilendiren yaygın bir ücret haline geldiğini ifade eden Güdücü, ‘’Gerek Konfederasyonumuzun araştırma merkezi DİSK-AR gerek Merkez Bankası ve gerekse bağımsız araştırmaların ortaya koyduğu ortak gerçek özel sektörde çalışanların yaklaşık yarısının asgari ücretle veya civarında bir ücretlerle çalışıyor. Bu durum asgari ücreti ülkemizdeki genel ücret seviyesini belirleyen en önemli etken haline getiriyor’’ açıklamasını yaptı.
Asgari ücretin yılda iki kez artırılması konusunda yasal bir engel yok

Asgari ücret artışının ülkemizde genel ücret seviyesinin yukarı çekilmesi anlamına geleceğini kaydeden Güdücü, ‘’Asgari ücret artışı milyonlarca işçinin refah seviyesini doğrudan etkileyecek. Bu gerçek dikkate alındığında asgari ücretin Temmuz’da artırılması asgari ücretle çalışanlar yanında milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir husus. Asgari ücretin yılda iki kez artırılması konusunda yasal bir engel yok. Tersine yasal bir olanak var. Nitekim bu çerçevede geçmişte asgari ücrete pek çok yıl iki kez zam yapıldı. Yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücretin yılda birkaç kez belirlenmesi alım gücünün korunması için zorunlu’’ ifadelerini kullandı.

Ücretlerin asgari ücret kadar kısmının vergiden istisna edildiğini bu durumun gelir vergisi açısından bir ferahlama sağladığını sözlerine ekleyen Güdücü, ‘’Gerek vergi tarife dilimlerinin düşük tutulması nedeniyle çalışanlar -ücretlerine göre- yılın 3. veya 4. ayından itibaren ikinci vergi dilimine girmekte haziran ve temmuz aylarında ise 3. vergi dilimine giriyor. Bu durum ücretle çalışanların daha yüksek vergi ödemelerine ve harcanabilir gelirlerinin düşmesine yol açıyor. Halen sendikalı işçilerin ezici çoğunluğu yüzde 27’lik üçüncü vergi tarife dilimine tabi. Bu nedenle işçilerin haziran ayı ücretleri ocak ayı ücretlerinden daha düşük. Brüt asgari ücretin iki katı civarında ücret alan bir işçi Ocak ayında 41 bin TL civarında net ücret alırken haziran ayında bu miktar 3-4 bin lira civarında azalıyor’’ tespitinde bulundu.

Daha adil vergi düzenlemeleriyle çalışanlar üzerindeki adaletsiz vergi yükü azaltılmalı

‘Asgari ücret istisnasının uygulanma yöntemi nedeniyle de çalışanlar olması gerekenden daha çok vergi ödüyor’ diyen DİSK Gaziantep Şube Başkanı Ali Güdücü, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Asgari ücret istisnasının matrahtan indirim yerine vergiden indirim yoluyla uygulanması sebebiyle çalışanlar daha fazla gelir vergisi ödüyor. Sendikaların da talepleri doğrultusunda vergi tarife dilimlerinin en az asgari ücret artış veya yeniden değerleme oranında artırılması ve asgari ücret vergi istisnasının matrahtan indirim yöntemiyle uygulanması gerekli. Daha adil vergi düzenlemeleriyle çalışanlar üzerindeki adaletsiz vergi yükü azaltılmalı.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *