ANASAYFA arrow right Güncel

“Yolsuzluk yapmadan zengin olmak imkansız”

“Yolsuzluk yapmadan zengin olmak imkansız”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.34
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.34
Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın(DES) hazırladığı Yolsuzluk Alan Araştırması Raporu’na göre halk özellikle son bir yılda yolsuzlukların önemli ölçüde arttığını düşünüyor


Vatandaşa göre yolsuzluk ve rüşvetle en çok yerel yönetimlerde ve belediyelerde karşılaşılıyor. Vatandaşların yüzde 90’ı yolsuzluk nedeniyle “bürokrasinin ve siyasetin çürümeye başladığını”, yüzde 39’u yolsuzlukların enflasyonu körüklediğini, yüzde 77’si haksız rekabet yarattığını, yüzde 67’si devlete ve halka zarar verdiğine inanıyor.


Araştırmaya katılanların yüzde 75’i, “Türkiye’de yolsuzluk yapmadan zengin olmak imkansız1 görüşünde. Demokrat Eğitimciler Sendikası bünyesinde faaliyet gösteren Stratejik Araştırmalar Merkezi(DESAM) tarafından 895 deneğin katılımıyla hazırlanan “Yolsuzluk Alan Araştırması Raporu ve Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı” sonuçları açıklandı.

Yolsuzlukla ilgili 2 bin
329 kişi gözaltına alındı
Araştırmada, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın geçen yıl düzenlediği 207 planlı yolsuzluk operasyonun 62’si sağlık sektörüne, 51’i yerel yönetimlere, 21’i adli hizmetleri hakkında olduğu belirtildi. Bununla birlikte mali polisin düzenlediği operasyonlar kapsamında yolsuzlukla ilgili 2 bin 329 kişi gözaltına alındığı, gözaltına alınanlardan 672’sinin tutuklandığı ifade edildi. Türkiye’de yapılan yolsuzlukların “siyasetçi, bürokrat, iş adamı ve yargı” ayağı bulunan ortaklıklarla gerçekleştiğinin ifade edildiği raporda “Bu nedenle yolsuzlukların kahir ekseriyetinin ortaya çıkarılamadığı” kaydedildi.

Son bir yılda artış
olduğu kanısı hakim
895 kişi üzerinde yapılan alan araştırmasının sonuçlarının yer aldığı raporda araştırmaya katılan deneklerin yüzde 71’ ine göre yolsuzluklar 10 yıl öncesine göre azalmış durumda fakat son 1 yıldır hızla artarak yaygınlaşıyor. Devletin ilgili birimlerine adeta yolsuzluk ihbarları yağıyor. Vatandaşların yüzde 54’ü, yolsuzluğun “vergi etik düzenini”, yüzde 76’sı “toplumun sosyal ve ahlaki yapısını, yüzde 81’i “hukuk ve asayiş düzeni” doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini düşünüyor.

Yolsuzluk ve rüşvetle en
çok yerel yönetimlerde ve
belediyelerde karşılaşılıyor

Raporun çarpıcı tespitlerinden biri ise vatandaşların yolsuzluk konusundaki algıları hakkında. Araştırmaya katılanların yüzde 75’ine göre Türkiye’de “yolsuzluk yapmadan zengin olmak imkansız.” Vatandaşa göre yolsuzluk ve rüşvetle en çok yerel yönetimlerde ve belediyelerde karşılaşılıyor. Yolsuzlukların sonuçları konusunda da karamsar bir tablo çizen vatandaşların yüzde 90’ı yolsuzluk nedeniyle “bürokrasinin ve siyasetin çürümeye başladığını”, yüzde 39’u yolsuzlukların enflasyonu körüklediğini, yüzde 77’si haksız rekabet yarattığını, yüzde 67’si devlete ve halka zarar verdiğini ifade ediyor. Araştırmanın sonuçlarına göre vatandaş, yolsuzluğu Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görüyor, kamu makamı, bürokrasi, nüfuz ve mevki sahibi insanların yüzde 51’ i yolsuzluk yapıyor ve şahsi çıkar sağlıyor.





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *