ANASAYFA arrow right Güncel

Zeytinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı

Zeytinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı
YAYINLAMA: 27 Aralık 2023 / 22.48
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2023 / 22.50

“1 lira destek veriliyorsa çiftçi bunun karşılığında 10 lira verir. Çiftçiye verilen destek hiçbir zaman boşa gitmez”

 

Çiftçinin 2023 yılından umduğunu bulamadığını kaydeden Yiğit, “Hububatın dışında Antep fıstığı, zeytin, üzüm ve diğer ürünlerde istediğimiz rekolteyi alamadık. Çiftçi üstü açık bir fabrika işletiyor. Şu anda hububat tarlalarının tamamı ekildi. Son yağışlarda yüzleri güldürdü. Bundan sonraki yağışlarda iyi olursa 2024 yılında hububatta iyi bir rekolte alabiliriz” açıklamasını yaptı.

 

Kuraklığın Antep fıstığının yanı sıra zeytin rekoltesini de olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Yiğit, “Küresel iklim nedeniyle mevsimlerimiz bir ay geç başlayıp geç bitmeye başladı. Gaziantep ve çevre ilçelerimizde zeytin hasadı sona erdi, kuraklık nedeniyle yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı” şeklinde konuştu.

 

Çiftçiye verilen destek hiçbir zaman boşa gitmez

Belediye tarafından verilen mazot desteğinin üreticilere ilaç gibi geldiğini sözlerine ekleyen Yiğit, desteklerin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. “Çiftçimiz büyük bir emek ve zahmetle tarlasını ekti. Üretici her zaman bir umut tarlasını eker ama ne kadar kazanacağını bilmez. Pandemi döneminde çiftçinin ve gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. 1 lira destek veriliyorsa çiftçi bunun karşılığında 10 lira verir. Yani çiftçiye verilen destek hiçbir zaman boşa gitmez” ifadelerini kullandı.  

Gençler köyde kalmak istemiyor

Başkan Yiğit, bazı köylerin imara açıldığını vurgularken, “Organize Sanayi Bölgesi kurulacak köylerimiz var. Bu köylerimizde hayvancılık yok, çiftçilik bitmek üzere. Çiftçilerin yaş ortalaması 55’in üzerinde. Gençler köylerde kalmak istemiyor. 5 bin TL ikramiyeyi alamayan üreticiler odalardan kayıtlarını sildiler. Sonrasında ise yaptığımız görüşmeler sonuç verdi. 5 bin TL’den çiftçi emeklilerimizde faydalanacak” hatırlatmasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, üreticilere ait tarımsal faaliyetlerin ülke genelinde kayıt altına alınması ve çiftçilerin desteklerden yararlandırılabilmeleri amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvurularına sona geliniyor.

Çiftçilerimiz son güne bırakmadan kayıtlarını yaptırsınlar

1 Eylül tarihinde başlayan 2024 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları 2 Ocak’ta sona eriyor. ÇKS için ilk kez başvuru yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusu olan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını güncelleyebiliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlarına son başvuru 2 Ocak

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtların son başvuru tarihinin 2 Ocak olduğunu sözlerine ekleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “2 haftadan beri çiftçilerimizin ÇKS’ye kayıtlarını yapıyoruz. Çiftçi mağdur olmasın diye 2 Ocak tarihine kadar hafta sonları da dahil çalışacağız. Çiftçilerimiz son güne bırakmadan kayıtlarını yaptırsınlar. Eğer yaptırmazlarsa devletin vereceği hiçbir destekten yararlanamayacaklar” uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *