Ülkemizde anne ve çocuk sağlığında hızlı iyileşmeler kaydedilmekle birlikte, henüz yapılması gerekenlerin hepsinin yapılamadığını belirten Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, bu nedenle zaman zaman özel sağlık programları uygulamaya konulduğunu belirtti.
Bağışıklama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla yenidoğan sonrası bebek ölümlerinin azalmaya başladığını (binde 12), yenidoğan dönemdeki ölümler ön plana çıktığını (binde 17) kaydederken, "1963 Yılı'nda binde 200'ü geçen bebek ölüm hızı, 2003 yılında binde 29'a düşmüştür. Ancak bebek ölümlerinin yüzde 66'sı yenidoğan dönemi ölümleridir" diye açıklama yaptı. Tüm kamu hastaneleri ile 3 özel hastane bebek dostu hastane unvanı aldı Yenidoğan bakımı anlamında ülkemizde erken anne sütü uygulamalarının programlı ve yaygın bir şekilde uygulandığını, ilimizde de bu uygulamaların başladığını belirten Dr. Yıldırım şunları söylemiştir: Tüm kamu hastanelerimiz ve 3 özel hastanemiz bebek dostu hastane unvanı almıştır. Sağlık ocaklarımızda da bu çalışmalar sürdürülmüş ve örnek uygulamalar oluşturulmuştur. Ancak asfiksi (solunum olmaması) temel bir ne onatal (yenidoğan) sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da sık sık neonatal resüsitasyon (yenidoğan canlandırma) gereksinimi doğmaktadır. Bu kapsamda temel resüsitasyon uygulamalarının da yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir" dedi.
Doğum sırasında görev alan sağlık personeli eğitilecek
Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, Neonatal resüsitasyon programının amacını şöyle açıkladı: "İllerde eğitim ekipleri oluşturulması ve doğum sırasında görev alan sağlık personelinin tümünün eğitime alınarak sertifikalandırılması, sağlık evinde doğum yapan, hastanede doğum yapan arasındaki farkı en alt düzeye indirerek, birinci ve ikinci basamakta çalışan sağlık personelinin yetkisi ile uyumlu en üst bilgi düzeyinin ve uygulama yeteneğinin oluşturulmasıdır."
Eğitim semineri 28-30 Mart'ta yapılacak
İlimizde bu kapsamda ilki 13-15 Ekim 2003 tarihinde, ikinci 25- 27 Ekim 2004, tarihlerinde düzenlenen Neonatal Resüsitasyon Uygulayıcı Eğitimin üçüncüsünün 28-30 Mart 2005 tarihinde Tuğcan Otel'de düzenleneceği açıklanırken, söz konusu eğitime 25 Aralık Devlet Hastanesi, Gaziantep Üniversitesi, 75. Yıl Doğum Hastanesi'nden doğum eylemlerinde görev alan uzman hekimlerle, yine bu hastanelerde doğum eylemlerinde görev alan hemşire ve ebelerimiz katılacağı öğrenildi.
Amaç bebek ölümlerini azaltmak
Yıldırım, ilimizde doğum eylemlerinde görev alan sertifikasız hiçbir sağlık personeli kalmayıncaya kadar bu eğitimleri sürdürmeyi planladıklarını, amaçlarının önlenebilir sebepler yüzünden bebeklerimizin ölmemesi için gereken tüm tedbirleri almak olduğunu ifade etti.