Rekolte 40 bin-75 bin ton arasında değişiyor
Tetik, yaptığı açıklamada, Türkiye’de fıstık üretiminin rekolte seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama yıllık 40 bin ile 75 bin ton arasında değiştiğini belirtti.
İhracat potansiyeli 150-300 milyon Euro
Sektörün ihracat potansiyelinin yaklaşık 150 milyon euro ile 300 milyon euro arasında değiştiğini ifade eden Tetik, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Projenin genel amacı fıstık üretiminin bölgedeki stratejik önemine paralel olarak fıstık sektörüne yardımcı olmak. Buna ek olarak yaptığımız çalışmalarla Avrupa ülkelerine olan fıstık ihracatını geliştirmeyi ve Avrupa Birliği gıda güvenirliği ve sağlığı standartlarının bölgede tanıtılmasını ve uygulanmasını sağlamak”
Fıstık işleme tesislerine ücretsiz eğitim verilecek
Tetik, proje kapsamında ürünlerdeki aflatoksin miktarını Avrupa Birliği’nin izin verdiği maksimum seviyeyi geçmeyecek düzeye indirmek için gerekli teknik danışmanlığın sağlanması ve gıda güvenilirliği ve hijyen konularını kapsayan HACCP sisteminin kurulması için 15 entegre fıstık işletme tesisine ücretsiz danışmanlık eğitimi vereceklerini kaydetti.
15 tesise ücretsiz danışmanlık yapılıyor
Çalışmalar kapsamında Gaziantep Ticaret Borsası laboratuvarlarının AB tarafından akredite edilmesine destek verip çiftçilere pilot uygulamalar kapsamında eğitim vereceklerini belirten Tetik, açıklamasını şöyle tamamladı: “Antep fıstığının işlendikten sonra vakumlu paketleme yapılarak pazara sunulmasının yaygınlaştırılması konusunda da proje kapsamında çalışmalar yürüteceğiz. Projeyi üreticilerimize tanıtmak ve 15 entegre Antep fıstığı işletme tesisini ücretsiz HACCP danışmanlığından yararlanacak olan işletmelerin belirlenmesi için üreticilerimizle bir araya geleceğiz. 10 Haziran’da Gaziantep Ticaret Odasında yapılacak toplantıya tüm fıstık işletme tesisi, ihracat yapan veya yapmaya hazırlanan fıstıkçılar davetlidir”