LPG'li araçların denetim sonucu tüyleri ürpertti
Gaziantep'te denetlenen bin 175 araçtan, bin 106'sının LPG dönüşüm sisteminin standartlara uygun olmadığı belirlendi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Peri, LPG dönüşümü standartlara aykırı yapılmış araçların, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü araçlardan bin 106'sının montaj standartlarına uymadığını, 197 sinde gaz kaçağı tespit edildiğini bildirdi.
Standartlara uygun olursa hiçbir tehlikesi yok
LPG tüpünün araçlara standarda uygun şekilde montajı yapıldığı taktirde, hiçbir tehlikesi olmadığını, aksine ekonomik olmasının yanında, çevre ve hava temizliğine olumlu etkisinin olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Peri, dönüşümlerin yetkili firmalara yaptırılması, araçların firmanın mühendisine kontrol ettirilmesi, yapılan dönüşümlerin ruhsatlara işletilmesi ve ticari araçlarda her yıl, hususi araçlarda ise iki yılda bir yapılması zorunlu olan LPG sızdırmazlık kontrolünün yaptırılması gerektiğine dikkat çekerken. "LPG'li araç sahiplerinin hem kendi hem de diğer vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için duyarlı olmalarını bekliyoruz. Türkiye'de 15 bin civarındaki LPG'li aracın 3-5 yıl önceden ruhsata işlenmesi gerekirdi. Ruhsata işlenmesi için ödenecek olan ücret 250 milyondur. Bu ücret tok fazla. Bunun 90 milyonunu Karayolları, 60 milyonunu Trafik Müdürlüğü harç be deli olarak alıyor. Bu uygulama yüzünden LPG'li araç kullananlar uygulamadan kaçıyor ya da LPG'yi sökme yoluna gidiyor" dedi.
Yalnızca yüzde 5.9'u standarda uygun
AK Parti Milletvekili Fatma Şahin de açıklamasında, MMO Gaziantep Şubesi'nin LPG’li araçlar üzerinde yaptığı denetimin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Odaya üye mühendisler tarafından denetlenen bin 175 araçtan yalnızca 69'unun bir başka ifadeyle yüzde 5.9'unun LPG dönüşüm sistemi montajının standartlara uygun olduğunun belirlendiğine dikkati çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bin 106 aracın yani denetlenen araçların yüzde 94.1inin LPG dönüşüm sistemi, standartlara uygun monte edilmemiş. Ayrıca, 197 araçta LPG kaçağı tespit edilmiştir."
Hükümetimizin üzerinde çalıştığı yasal düzenlemeyle, pek çok sorun yanında halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden bu olumsuzluğun da önüne geçecektir. MMO'nun yaptığı denetimlerin sonucu, bizim üzerinde çalıştığımız yasal düzenlemenin ne kadar büyük önem taşıdığını gözler önüne seriyor.
Yasa kağıt üzerinde kalmayacak
LPG ile ilgili yeni çıkacak yasada bu değerleri tam tersine çevireceklerini belirten AKP Milletvekili Fatma Şahin, yasanın, uygulanabilir olmasını sağlamaya çalıştıklarını, çünkü yasanın 65 milyon insanı yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Şahin, "Daha önce bu konu yönetmeliklerle düzenlenmişti. Uygun yasayı çıkararak ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. İnsan sağlığını mal ve can güvenliği anlamında düzenlediğimiz yasa ile yönlendirme, düzenleme imkanı yaratarak, en önemlisi denetimle eksiklikleri gidermeye çalışacağız. Bu yasa kağıt üzerinde kalmayacaktır. Eğer kağıt üzerinde kalırsa hiçbir şey ifade etmez" dedi.