Ekonomik sıkıntılardan dolayı toplumda sosyal çözülmelerin yaşandığını, çözülme ve doku bozulmasının, çok büyük tehlikelere gebe olduğunu belirten Tek Gıda İş Sen Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Ali Gökdemir, “Parasızlık çaresizliği, çaresizlik her türlü tehlikeyi davet ediyor. Bunun sonucu olarak da çocuklar bally’ye, kadınlar da etini satmaya yöneliyor” dedi.
Toplumsal çözülmenin bir sonraki aşaması uçurum
Toplumda yaşanan tüm olumsuzluklara ve tehlike sinyallerine rağmen tedbir alınmadığını, bilakis bu çaresizlikten de yararlanarak insanların sosyal güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldığını belirten Gökdemir, “Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların yüzde 70-75’inde sigortasız işçi çalıştırılıyor. Devlet nerede? İnsanlar aç ve açıkta kalmamak için her türlü zorluğa razı oluyor. Ancak vatandaşını korumakla yükümlü devlet neden bu zalimliğe ve fırsatçılığa göz yumuyor? Yasalar var deniliyor. Denetlemediğiniz zaman çıkardığınız yasalar uygulanmıyor. 16 yıllık sendikacıyım. Bir iş yeri kaçak, sigortasız ve sendikasız işçi çalıştırdığı için 3 gün faaliyetlerinden men edilmiştir diye bir tek uygulamaya şahit olmadım” diye konuştu.
Sorunlara karşı kulaklar tıkalı gözler kapalı
Çaresiz insanların her türlü zor şartlarda hakları verilmeden çalıştırıldığını, bu durumu yetkililere defalarca bildirmelerine rağmen tedbir alınmadığını belirten Gökdemir, “Defalarca panellerde, seminerlerde sigortasız işçi çalıştırılmasını gündeme getirdik. Maliye’ye, SSK’ya suç duyurusunda bulunduk. Bırakın bunları, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yazık ki bu şikayet ve suç duyurusuna karşı kulakları tıkalı. Bunlar da kulaklarını, gözlerini iktidara dikmişler, oradan gelecek talimata göre güdümlü olarak hareket ediyorlar” şeklinde açıklama yaptı.
Açlık manevi ve maddi değerleri çürütüyor
Emekçilerin en perişan dönemi yaşadığına, tedbir alınmaması durumunda toplumda yaşanan tehlikelerin daha da artacağına dikkat çeken Gökdemir, “Emekçi kesim çok perişan. İnsanlar bugün yaşam standardının altında yaşamaya terk edildi. Manevi ve maddi değerler çürüyor. İnsanlar evine bir lokma ekmek götürememenin ızdırabı içinde. Kadınlar etini satmaya zorlanıyor. Çocuklar ballyci oluyor” dedi.
Gökdemir, “Bunlar bize göre toplumdaki küçük sosyal patlamalar. Gerekli tedbirler zamanında alınmazsa, yeni iş imkanlarına yaratılmazsa, insanların hayat standardı yükseltilmezse, çok ama çok vahim olaylar gündeme gelir. Bir insan evinde kaç gün tencere kaynamamasına tahammül edebilir. Bir insan açsa neyi izah edebilir, neyi anlatabilirsiniz? dedi.
Gökdemir, yıllardır işçi sınıfıyla bir arada olduğunu ancak bu yılki kadar zor ve perişan bir döneme rastlamadığını söyledi.