ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Demokrasiler laik olmak zorundadır

Demokrasiler laik olmak zorundadır
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
Prof. Dr. Ateş, laik bir toplumda yönetenlerin yönetme yetkisini tanı dışında bir kaynaktan alması gerektiğini söyledi
Prof. Dr. Ateş, laik bir toplumda yönetenlerin yönetme yetkisini tanı dışında bir kaynaktan alması gerektiğini söyledi
CHP Gaziantep il teşkilatı tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve demokrasi” konulu panelde konuşmacı olarak katılan Gazeteci-yazar Toktamış Ateş, laiklik ve demokrasinin birbirine et tırnak gibi yapışmış kavramlar olduğunu ifade etti.
Laik bir devlette yönetenlerin, yönetme yetkisini tanrı dışında bir kaynaktan elde etmesi ve yönetimin kurallarını da yine tanrı buyruğunun dışında araması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ateş, dün Büyükşehir Belediye toplantı salonunda düzenlenen panelde, “İşte laiklik böyle sağlıklı bir şekilde ortaya konulduğunda demokrasinin nasıl bir şekilde ortaya konulduğunda demokrasinin nasıl bir ayrılmaz parçası olduğunu net bir şekilde” görürüz. Ama maalesef ki laik her yönetim demokrat değildir.

Laik olup da demokrat olmayan yönetimlerde vardır. Ama her demokrasi laik olmak zorundadır. Eğer laik değilseniz demokrat olamazsınız. Demokrasi bir bireyin yada bir toplumun kendini ilgilendiren yada ilgilendirecek olan her türlü kararın alınmasına katılımı demektir. Onu ilgilendiren her türlü kararlara katılım demektir. İşte demokrasi en alt tabakadan başlar en üst tabakaya kadar uzanır. Demokrasiyi bir katılım olarak değerlendirdiğimizde o zaman özgür bir iradenin içinde olmamız gerek. Eğer benim ne yapacağımı yada neyi yapmam gerektiğini önceden belirlenmiş ise o zaman benim özgür bir karar verme olanağım yoktur. Demek ki her laik düzen demokrasi değildir. Ama her demokrasi laik olmak zorundadır” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *