Vali Lütfullah Bilgin başkanlığında bir heyet, 16-18 Temmuz tarihleri arasında Tunus’taki dünyaca ünlü Bardo Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey Sabah'a yaptığı açıklamada, Bardo müzesini yılda 1 milyon turistin gezdiğini ve müzenin yıllık gelirinin 10 milyon euro olduğunu belirtti. Dünyanın en zengin mozaik müzesi olarak değerlendirilen Bardo Müzesi’nde şu anda 862 metrekare mozaik sergilediğine, Zeugma’dan şu ana kadar çıkarılan mozaik miktarının bin metrekareyi aşmış olduğuna dikkat çekildi. Güzelbey, “Zeugma mozaiklerinin güzel bir müzede sergilenmesi halinde, canlanacak turizmin Gaziantep ekonomisine sağlayacağı katkının hayali bile güzel” diye konuştu.
Dünyaca ünlü mozaikler Osmanlı
Sarayı’nda sergileniyor
Mozaik teşhiri ve mozaikler hakkında bilgi almak için Sanko’nun özel uçağı ile dünyanın en büyük müzesi olarak bilinen Bardo Müzesi’ne giden heyet dün gezi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Vali Lütfullah Bilgin Bardo Müzesi olarak kullanılan sarayın Osmanlı Valisi Ali Paşa tarafından yaptırıldığını, 1888 yılında müzeye dönüştürüldüğünü bina saray olarak yapıldığı için müzecilik tekniğine uygun olmadığını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey’de Adil Konukoğlu’nun mozaik müzesi konusuna ciddi baktığını söylerken, “Gezinin sponsorluğunu Adil Bey üstlendi. Müze yapımına katkıda bulunmaya karar verirse istediği yerden arsa vereceğiz. Gaziantep'e böyle bir müze kazandırılması için evimi istese yine veririm” diye konuştu. Güzelbey Bardo Müzesi'nin 100 otobüs kapasiteli otoparkının dolu olduğunu bunun da ne kadar çok turist geldiğini gösterdiğini kaydetti.
Gezi, Sanko Holding’in
sponsorluğunda yapıldı
Gaziantep Valisi Bilgin, dünkü toplantıda modern bir mozaik müzesine gereksinim olduğuna bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmaların sürdüğüne dikkati çekerek, “Sanko Holding’in sponsorluğunda Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile dünyanın en ünlü mozaik müzesi olan Tunus’taki Bardo Müzesi’nde incelemelerde bulunduk. Bardo Müzesi’nin önünde aynı anda onlarca otobüs olması ve müzenin içerisinin yürümekte güçlük çekilecek derecede kalabalık olması bizi şaşırttı. Bu müzede 862 metrekare mozaik sergilendiğini öğrendik. Gezi ve inceleme sonrasında müzenin daha güzelini ve daha büyüğünü Gaziantep’te yapabiliriz diye düşünüyoruz çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Bardo Müzesi Osmanlı mimari sanatını yansıtıyor
Vali Bilgin, “Buna rağmen 862 metrekare taban mozaiğinin teşhir edildiği Tunus Bardo Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesi durumundadır. Müze, bina kemerleri, tavanları ve kubbeleri ile Osmanlı mimari sanat tarzını yansıtmaktadır. Müzede Kartaca, Dukka, El Jem, Akolla, Bulla Rejya ve Tuburbu Majus antik kentlerinden getirilen mozaikler teşhir edildi. Müzede teşhir edilen eserler ayrıca Tunus’un prehistorik çağından beri süregelen tarihi de yansıtıyor. Zemin kat ile birinci ve ikinci katlarda mozaikler taşınabilir eserler sergiliyor. Ek bina inşaatının bitirilip Zeugma mozaiklerimiz teşhir edildiğinde Bardo Müzesi'nin teşhir ettiği mozaik kapasitesine ulaşacağız” dedi.
Yeni mozaik müzesi yapılıyor
Vali Lütfullah Bilgin öncülüğünde Sanko Holding ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yaptırılacak olan yeni mozaik müzesi ile Gaziantep’in, çağdaş bir mozaik müzesine sahip olacağı belirtilirken, yapımına 1993 yılında başlanan ve halen bitmeyen Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin ek bina inşaatının İl Özel İdare Müdürlüğünün tahsis ettiği 1.4 trilyon lira ödenekle 4 ayda tamamlanacağı kaydedildi. Gaziantep için modern bir mozaik müzesi kurulduğunda mevcut müzede etnografik, ek binada arkeolojik eserlerin, yeni inşa edilecek müzede ise yalnızca Zeugma mozaiklerinin sergileneceğini vurgulayan Vali Bilgin çalışmaların tamamlanması halinde Gaziantep’in bir müze kompleksine kavuşacağını ve turizmden hak etti payı alacağını belirtti.