ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Et ve süt üretimindeki sorunlar hayvancılık sektörünü bitirecek

Et ve süt üretimindeki sorunlar hayvancılık sektörünü bitirecek
YAYINLAMA: 27 Aralık 2024 / 12.29
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2024 / 12.29

Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, Türkiye'de et ve süt üretimine ilişkin yaşanan ciddi sorunların hayvancılık sektörünü bitirebileceğini kaydetti.

Polat, yaptığı yazılı açıklamada, hayvansal gıda üretiminin plansız ve devlet desteğinden yoksun sürdürülmesinin Türkiye'de hayvancılık sektörünün gerilemesine, sektörde istihdam edilenlerin refah düzeyinin düşmesine neden olduğunu vurguladı.

Et üretimi talebi karşılamaya yetmezken, üretilen süte alıcı bulunamadığını kaydeden Polat, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Ülkemizde bir zamanlar süt üretimi yetersizdi. (Eyvah yoğurt yapmak için süt ithal edeceğiz) diyerek süt üreticiliğine ilişkin yatırımlar yaptık. Ancak, ürettiğimiz sütün yüzde 20-25'ini işletmeler satın alıyor. Bu işletmelerin üreticiden 1'e aldıkları sütü işleyip 4-5'e satmaları nedeniyle de süte olan talep artmıyor. Diğer yandan ucuz süt tozu ithalatı da ürettiğimiz süte alıcı bulmamızı güçleştiriyor. Özetle ürettiğimiz süte düşük fiyattan da olsa alıcı bulmakta güçlük yaşıyoruz."

Polat, süt üreticileri yanında et üretimi için besicilik yapanların da mağdur olduğunu kaydetti. 2 yıl önce 1 kilogram et satarak 25 kilogram yem alan bir besicinin şimdi 1 kilogram et satarak 18 kilogram yem alabildiğine dikkat çeken Polat, besicinin satın alma gücünün son 2,5 yılda yüzde 45 oranında düştüğünü öne sürdü. Polat, besicinin yaşadığı sorunların doğrudan et üretimine yansıdığını vurgulayarak, Türkiye'de son 15 yılda sığır eti üretiminin yüzde 11, koyun eti üretiminin yüzde 56 oranında azaldığını ifade etti. Devletin hayvancılığı geliştirmek için uyguladığı desteklerin hem yetersiz hem de besiciye kısıtlı oranda yansıdığını belirten Polat, desteklerin artırılması ve besiciye doğrudan yansıtılması halinde Türkiye'de hayvancılığın yeniden canlandırılabileceğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *