TİM'in 2004 yılı ihracat performanslarına göre Türkiye'nin en 'büyük 1000 ihracatçı firmasının açıklandığını hatırlatılarak, "Bölgemiz ve birliklerimiz üyesi 47 firma’ ilk 1000 firma içerisinde yer almıştır. Bölgemiz ve birliklerimiz için övünç kaynağı olan bu firmalarımızın ödüllendirilmesi amacıyla 16 Ağustos Salı günü ödül töreni düzenleyeceğiz. Karlılık oranı çok düşük olmasına rağmen ihracat yapmaya devam ediyorlar" denildi.
İhracatçıların 5-6 yıl önce bir Antepfıstığı Tanıtım Fonu oluşturduğu, ancak Antepfıstığı ihracatı düşük olduğu ve burada yeterli kaynak toplanamadığı için tanıtım yapılamadığı belirdi. "Geçtiğimiz günlerde Antepfıstığı ile ilgili yeni bir oluşum gerçekleştirildi. Çiftçi den başlayarak ihracatçıya kadar tüm kurumlar ve kişiler elini taşın altına koymalı. Devlet bakanlığı ve müsteşarlık nezdinde girişimlere başlayacağız. İran yılda 150- 200 bin ton fıstık ihraç ediyor. Biz tanıtım yaparsak, fıstık ihracatımızı 5 bin tonlar dan 10-15 bin tonlara çıkartabiliriz" diye açıklama yapıldı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Baş kanı Abdülkadir Çıkmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisinin açıkladığı Türkiye'nin en büyük 1000 ihracatçı firması arasında GAİB üyesi 47 firmanın yer aldığını belirterek, "Arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz" dedi. Çıkmaz, düzenlediği basın toplantısında, birliklerinin Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artarak 150 milyon dolara ulaşırken, Türkiye'nin Temmuz ayı ihracatının yüzde 1.1 arttığını anımsattı.
Bunun bölge ihracatçısının ne kadar özveriyle çalıştığını gösterdiğini belirten Çıkmaz, şunları söyledi: "Yaşanan ağır üretim maliyetlerine, haksız rekabet koşullarına, işçilik üzerindeki ağır vergi yüküne, dünya piyasalarının çok üstündeki enerji fiyatlarına ve tüm olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız önemli başarılarla bölgemizin yüzünü ağartmakta, gurur vesilesi olmaktadır." TL'nin aşırı yüksek olmasının ihracatın üzerindeki en büyük baskılardan birisi olduğunu belirterek, "Bütün uyarılarımıza rağmen TL'deki aşırı değerlilik önlenememekte. Bu, ihracat artışının yüzde 1.1'e gerilemesinde en büyük faktör" diye konuştu.
Bölgeden yapılan ihracatta Ocak-Temmuz döneminde yüzde 62.2 paya sahip olan tekstil ve hammaddeleri sektörünün liderliğini koruduğunu, hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yüzde 19.7 payla ikinci sırada yer aldığını anla tan Çıkmaz, "Bu, sanayicimizin Iraktan aldığı büyük ihalelerden kaynaklanıyor. Irak'ı biz doyuruyoruz, inşallah giydirmeye de devam edeceğiz" dedi.
7 Ayda kuru meyve ve mamulleri ihracatında yüzde 4’lük düşüş yaşandığını hatırlatarak, kuru kayısı, Antepfıstığı gibi bölgenin en önemli ihraç ürünlerinde sezonun yeni başlayacak olmasının bunda en önemli ne deni olduğunu söyledi. Bölge ihracatında ilk sırayı Ortadoğu, ikinci sırayı AB ülkeleri ve üçüncü sırayı Türk Cumhuriyetlerinin aldığını kaydetti.