ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fıstıkta çiçeklenme ve tozlanma dönemi başladı

Fıstıkta çiçeklenme ve tozlanma dönemi başladı
YAYINLAMA: 11 Kasım 2024 / 15.15
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2024 / 15.15

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, antepfıstığında çiçeklenme ve tozlanma döneminin başladığını belirterek, üreticilere uyarılarda bulundu.

Arpacı, antepfıstığında çiçeklenme ve tozlanma döneminin 15 gün süreceğini belirterek, üreticilerin bu süreyi iyi kullanarak yetersiz tozlanma görülen bahçelerde geçici çözüm olarak yapay tozlanma yapabileceğini söyledi. Özellikle Gaziantep'in Araban ve Nizip İlçeleri ile Adıyaman'ın Besni İlçe merkezi ve bağlı köylerinde bir çok bahçede yeterli erkek ağaç bulunmadığı için yetersiz tozlanma olduğuna dikkat çeken Arpacı, şöyle konuştu: "İçinde bulunduğumuz dönem, dişi ağaçların çiçek açtığı, erkek ağaçların da tozlanma yaptığı çok hassas bir zaman. Bu süre, bazı bölgelerde yükseklik ve sıcaklık gibi nedenlerle farklılık göstermekle birlikte 15 günlük bir süreyi Kapsar. Üreticiler, bu dönemde sık sık bahçelerine giderek, ağaçlardaki çiçeklenme ve tozlanmayı yakından takip etmeli, tozlanmanın yetersiz olduğu bahçelerde yapay tozlanma yoluna gitmelidir. Tozlanmanın yetersiz olduğu bahçelerde büyük oranda ürün kayıpları meydana geliyor."

Arpacı, yapay tozlanmanın yapılmasına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: "Çiftçiler, bahçelerde bulunan erkek ağaçların tozlarını toplayıp oda ısısında bir kapta toplayıp, daha sonra da bunu un ile karıştırırlar. 100 gram un ile 5 gram çiçek tozu karıştırılır. Daha sonra da bu toz, bir tülbent yardımı ile veyahut da atamizör (sırt motoru) ile dişi ağaçlara püskürtülür. Bir gram toz ile 25-30 ağacı tozlamak mümkündür. Tozlanmanın başarılı olması için zamanında yapılması çok önemlidir."

Antepfıstığında verim artışının sağlanması için bahçelerde yeterli sayıda erkek ağacın olmasının çok önemli olduğunu kaydeden Arpacı, şöyle devam etti: "Bir çok üretici, erkek ağaçların önemi konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Oysa, antepfıstığı yetiştirilen tüm bölgelerde, yeterli erkek ağaç olmadığı için çok önemli miktarlarda ürün kayıpları meydana geldiğini biliyoruz. Bu konuda, üreticilerin daha duyarlı olması gerekir. Üreticiler, bahçelerindeki her 100 antepfıstığı ağacı için, tozlanmayı sağlayan erkek ağaç ekmek veyahut da aşılamak zorundadır. Tozlanma konusunda kalıcı çözüm budur. Uzman ekiplerimiz tarafından enstitümüzde üretilen tozlayıcı aşı kalemleri düşük fiyattan satışa sunuluyor. İsteyen üreticiler, bunu düşük fiyattan satın alıp bahçelerine aşılayabilirler. Aşılama çalışmaları için en uygun dönem Haziran ayıdır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *