Fethiye Ersoy: "Bayrağı teslim ettik..." Hasan Öğüt: "En iyisini yapacağız"
17 Yıl boyunca, binlerce öğrenci yetiştiren kolej, ekonomik güçlüklere daha fazla dayanamadı. Gaziantep'te eğitim ve kültüre yapılan yatırımın uzun ömürlü olması için sürekli fedakârlık yapılması gerektiği vurgulanırken, "Parası olan birçok aile, eğitime para vermekten imtina ediyor. Parasız diye çocuğunu devlet okullarına gönderiyor. Bizdeki özel okullarda 2 bin 600 öğrenci okurken, birkaç saat mesafedeki Mersin'de özel okullarda okuyan öğrenci sayısı 24 bin. Böyle olunca, özel okullar ayakta kalmakta zorlanıyor" denildi.
Gaziantep'te eğitim ihmal ediliyor
Savcılık, hakimlik kariyerinden sonra 17 yılını eğitime veren Güney Fırat Koleji'nin Sahibi Fethiye Ersoy satışla ilgili olarak Sabah'ın sorularını yanıtlarken, "Çok yoruldum. Ekonomik nedenler belimizi büktü. Kimse yardımcı değil. Uzun yıllar emek verdiğim eğitim kurumumuzu emin ellere teslim ettim. Gözüm arkada değil. Ancak, Gaziantep'te eğitim ihmal ediliyor. Bu konu hepimizi yakından ilgilendiriyor" diye konuştu.
Yeni bir ekiple devam edecek
Eğitimci Mustafa Ersoy tarafından kurulan Güney Fırat Koleji, bu yıl eğitim dönemi sonunda yeni sahibine devredilecek. Mustafa Ersoy'un vefatından sonra kızı Fethiye Ersoy tarafından yönetilen kolej parlak günler yaşadı. Binlerce öğrenciye eğitim verdi, sayısız ödül kazandı. Ancak, ağırlaşan operasyon maliyetleri, öğrenci ücretlerinin bir türlü istenen seviyeye ulaşmaması kolejin yeni bir ekiple yürümesini zorunlu hale getirdi.
Eğitim sisteminde değişikliğe gideceğiz
Okulun yeni sahipleri eğitimci Hasan Öğüt, Amerika'daki kardeşi ve kurum olarak Birey Dershanesi. Tecrübeli eğitimci Hasan Öğüt, "Bilgimizle görgümüzle en iyisini yapacağız. Eğitim sisteminde de değişikliğe gideceğiz. Şimdiye kadar yüzde 30-40 eğitim ve öğretime, yüzde 60-70'de sosyal aktivitelere zaman ayrılmış. Biz bunu tersine çevireceğiz. Sosyal faaliyetler tabii ki önemli, ama sınırlarını iyi ayarlamamız lazım. Biliyorsunuz, ÖSS’de Gaziantep'in yeri 50'lilerde. Bunu iyileştirmeliyiz" diye konuştu.
Özel okul sayısı yetersiz, veliler ilgisiz
Gaziantep'te 9 özel okulda 2 bin 600 öğrenci okurken, Mersin'deki 17 özel okulda 24 bin öğrenci bulunuyor. Mersin ve Adana ile Gaziantep'in arasında eğitim açısından en az 20 yıl fark bulunuyor. 2004 Yılı rakamlarına göre Gaziantep merkez ilçelerde Genel, Anadolu, Fen, Özel ve Teknik Liseler ile ilköğretimde yaklaşık 260 bin öğrenci okuyor. Ekonomik gücü olan insanların, çocuklarını özel okullarda okutarak hem daha iyi eğitim alması hem de devlet okullarından ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının eğitim almasının sağlanması gerekirken, onların da parasız diye devlet okullarını tercih ettiği kaydedildi.