Sabah muhabiri 16 saat boyunca 112 Acil Yardım ve Kurtarma ekibiyle dolaştı, gördükleri ve duydukları karşısında şaşkına döndü…
Acil yardıma ihtiyacı olan insanlar için hizmet veren 112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezi’nin telefonları gün boyunca, sapıkların ve eğitimsiz insanların oyuncağı haline gelmiş. Dr. İlyas Develi, gece yarısından sonra çalan telefonların bir kısmına Sabah Muhabiri Halit Çetin’in yanıt vermesini istedi. Çetin, duydukları karşısında şaşırıp kaldı. Çünkü telefon açan genç bir hanım kendisine sevişme teklifinde bulunurken, dağda canının sıkıldığını söyleyen çoban da bir süre sonra telefonda mööö-mööö diye bağırmaya başladı.
Toplum eğitimsiz ve dengesiz
Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak en iyi donanıma sahip ve en iyi hizmet veren 112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezi Gaziantep genelinde 13 ayrı yardım ve kurtarma istasyonunda, tam donanımlı 13 ambulans ve toplam 200 sağlık personeli ile hizmet veriyor. İl genelinde günde ortalama 30 bin ihbarın yapıldığı ve bunlardan 250’sinin gerçek çıkıp, yalnızca 100’ünün, yani binde 3’ünün acil niteliği taşıması, toplumun eğitim seviyesi ve ruh yapısının ne halde olduğunu anlamaya yetiyor.
Sağlık personeli ve ambulans şoförü sıkıntısı
Gaziantep şehir merkezinde, Hoşgör, Karşıyaka, Kafadar, Emek, Göllüce, Perilikaya, Başpınar ve merkez olmak üzere 8 istasyon, 6 istasyon noktası ile ilçelere hizmet verdiğini belirten 112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezi Müdürü Dr. İlyas Deveci, Çıksorut, Karataş, İbrahimli bölgelerine istasyon kurmak istediklerini, ancak sağlık personeli ve şoför eksikliğinden dolayı kuramadıklarını söyledi. Deveci, “İlçelerde sadece Karkamış’ta istasyonumuz yok. Ağustos ayında Karkamış’ta da istasyon kuracağız” dedi. 112 acile gelen yardım ve kurtarma vaka çağrılarının yüzde 90’ının vatandaştan, yüzde 10’unun da itfaiye ve polisten geldiğini söyledi.
Sapık telefonları rekor düzeyde
Deveci, “Aldığımız günlük çağrı sayısı 30 binin üzerinde, bu çağrılardan sadece 250’si doğru çıkıyor. 250 çağrının da yalnızca 100’ü acil vaka oluyor. 30 bin acil vaka çağrısından 20 bin 800’ünün hiçbir aslı olmayıp, merkezimizde hizmet veren 16 telefon hattımızı sapıklar meşgul ediyor. Gerçek vakalarda telefonlarımız meşgul diye bize ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Vatandaşımızın eğitim ve kültür seviyesi o kadar düşük ki, kadın arıyor çocuğuna alo demeyi öğretiyor. Dağdaki çoban canı sıkıldı diye arıyor” dedi.
Yeni sistemle sapıklar yakayı ele verecek
Yeni kurulacak satranç sistemi ile arayan numaranın anında tespit edileceğini, tespit edilen numaranın kendilerinin belirleyecekleri bir süre zarfında o numaranın 112 Acil Yardım ve Kurtarma Merkezini arayamayacağını, devam ettiği takdirde şahıs hakkında yasal işlemler yapılacağını belirten Deveci, aynı zamanda cep telefonlarından kartını çıkararak arayan, kendilerini uyanık zanneden sapıkların yerlerinin de uydu frekansları ile tespit edileceğini vurguladı.
Duyarsız sürücüler zaman kaybettiriyor
Vaka yerine giderken ve hastayı aldıktan sonra trafikte sorun yaşadığını belirten Hoşgör İstasyon noktası 112 Acil ekibi ambulans şoförü İsa Bozkurt, “Trafiğin bize yolu açması, aynı şekilde sürücüler ve yayaların bize öncelik tanımaları lazım. Çünkü birkaç saniyelik bir zaman hastanın kurtulup veya ölmesine sebep olabilir. 24 saat çalışıyoruz çoğu zaman gittiğimiz vakalarda, vaka yakınları tarafından ağza alınmayacak küfürler ve bazen dayak yediğimiz bile oluyor” dedi.
24 saat hayat kurtaran merkezin ekip istasyonlarının hizmet binası yok
Gaziantep merkezde hizmet veren 112 Acil Yardım ve Kurtarma istasyonlarının hizmet binası olmadığından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirten Dr. İlyas Deveci, merkezde hizmet veren 8 adet 112 acil istasyonunun sağlık ocaklarında birer odaya sıkıştırıldığını ve ekiplerin sağlıklı çalışamadığını söyledi.
İlk yardım deneyimi olmayanlar hastaya müdahale etmesin
İlk yardım deneyimi olmayan vatandaşların hastaya müdahale etmemesi gerektiğini, müdahale etmesi halinde kötü neticeler doğduğunu ve hastaya zarar verildiğini belirten Deveci, “Ekiplerimiz tüm zor şartlara ve yoğun trafiğe rağmen şehir merkezinde vaka yerine 6 dakika gibi bir sürede ulaşıyor. Ekipteki personelimiz her konuda deneyimli. Her ambulansta bir doktorumuz olup ambulanslarımız tam donanımlı. Kalp krizlerine bile ambulansla müdahale edebiliyoruz” dedi.