ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İşsizlik ekonomik kalkınmayı engeller

İşsizlik ekonomik kalkınmayı engeller
YAYINLAMA: 11 Haziran 2023 / 15.43
GÜNCELLEME: 11 Haziran 2023 / 15.54
Bir ülkenin ekonomik gelişmişliğinin temel göstergelerinden birinin işsiz sayısı olduğunu ifade eden iş adamları, “Bir ülkede işsiz sayısı ne kadar fazla ise, ekonomik kalkınma oranı da o kadar düşüktür. İşsiz nüfus iki yönden ekonomiye zarar verebilmektedir” dedi.

Türkiye’nin sorunu işsizlere istihdam yaratmamak

Güneydoğu İplik Sanayicileri Derneği başkanı Muharrem Balat, Türkiye’de 15-16 milyon reel ve gizli işsiz olduğunu, bu kadar büyük işsiz ordusu ile ekonomik gelişmeler söz etmenin Türk’ün mümkün olmadığını belirterek, Türkiye’nin temel sorunu genç işsiz ordusuna istihdam yaratamamak olduğunu söyledi. Ekonominin en önemli olmazsa olmazlarından birini sermaye birikimi, bir diğerinin de işsizler sorun olduğunu hatırlatan Balat, “Türkiye bu imkana sahiptir ve iyi yönetildiği zaman ekonomideki gelişme tahminlerin üzerinde olacaktır. Dış kaynaklı yatırımcıların gelmesi için alınacak tedbirler yanında, mevcut kaynaklarımızın kullanılması daha çabuk ve etkili olacaktır. Yabancı yatırımcının burada aradığı tek kriter, ucuz, çalışkan ve sorunsuz işçidir. Sermaye güvenilir yer aramaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin hem birikmiş sermayesiyle sahip olduğu bir işsizler ordusu bulunmaktadır. Tüm mesele yatırımcıya bu yolları açmak ve yapacakları girişimleri desteklemektir. Bu da ancak bürokratik engellerin kaldırılması ile mümkün olacaktır” dedi.

SSK müfettişleri, işverenin korkulu rüyası olmaktan kurtarılmalı

Türkiye’nin tüm açıklarını kapatmaya yetecek kaynak ve işgücüne sahip olduğunu ifade eden Balan sözlerine şöyle devam etti:

“Yabancı sermayenin gelişmesini beklemek çok büyük saflıktır. Yabancı sermaye ancak işsizliğin çok ucuz ve vergi yükünün az olduğu memleketlere kayar. Şu anda Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti 500 Dolar/ay civarı olduğunu düşünürsek, diğer unsurlara uyusa daha iyi yabancı sermayenin gelmesi uzak bir ihtimaldir. Yapılması gereken yerli yatırımcıları teşvik etmektir. En büyük teşvik ise yatırımcının önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasıdır. Tüm bürokratlara ve siyasilere, en alt kademedeki devlet çalışanlarına kadar herkese yatırımın önemi anlatılmalı ve gerekliliğini inandırılmalıdır. Bünyesinde en az iki işçi çalıştıran, Her türlü yatırımcı olarak kabul edilmelidir. Valiliklerde yatırım teşvik ve bilgilendirme bilimleri oluşturularak, yatırımcıların karşılaşacağı problemler mevcut yasalar çerçevesinde hemen çözülmelidir. SSK’daki bürokratik işlemler asgari seviyeye indirilmelidir. Sigortalı yapılan bir işçinin bütün sorumluluğunun karşılanacak anlatılmalı ve inandırılmalıdır. SSK müfettişleri, işverenin korkulu rüyası olmaktan kurtarılmalıdır. Unutulmamalıdır ki işlemler çoğaldıkça hem kaçak işçi çalıştırmaları hem rüşvet olayları artacaktır. Bütün bunlar yıllardan beri yatırımcının ayağında bir bağ olarak kalmıştır. Yatırım için bir inşaat ruhsatı almak isteyen yatırımcı, bina yatırım tutarının %25’i kadar bir maliyet ödemek zorunda kalmaktadır. Bu yatırımın her aşamasında yatırımcıyı caydırıcı bir unsurdur.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *