ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İşsizlikle mücadele en önemli konudur

İşsizlikle mücadele en önemli konudur
YAYINLAMA: 29 Ekim 2023 / 21.22
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2023 / 21.25
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Türkiye’nin birinci derecedeki önemli sorununun işsizlik olduğunu bu yılın ve sonraki yılların işsizlikle mücadele edileceği yıllar olacağını söyledi. “Türkiye'de enflasyonun aşağı çekilmesinden sonra bu yılın ve gelecek yılların ana hedefi işsizlikle mücadele olacaktır” diyen Tüzmen, GSO’da yaptığı konuşmada, “İşsizlikle mücadelenin esas kahramanları sizler olacaksınız. Siz sanayicilerin yeterli yatırım yapması ve yatırımlarını genişletmesi ile olacaktır. Türkiye'nin şu anda bir numaralı sorunu hâline gelen işsizlikle mücadele en önemli konudur” dedi.

 “Denetimler konusunda sanayicilerin arkasındayız”

Tüzmen, CE belgeleriyle ve kurla ilgili sıkıntılar bulunduğunu belirtirken, Maliye Bakanlığı’nın denetimleriyle ilgili ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederken, “CE belgeleriyle ilgili, kurla ilgili sıkıntılar, aynı şekilde Maliye Bakanlığı denetimleriyle ilgili sıkıntılar var. Sayın Valimiz bana karşılaştıkları güçlükleri anlattı. O konuda da sizlerin arkasında, sizlere yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

Mevcut anlayışla vergi denetimi yapılmamalı

Sanayicilerin ve iş adamlarının döviz kurundan ve ülkedeki genel siyasi gerginlikler ve belirsizliklerden çok etkilendiğini belirten Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, vergi denetimlerinin de mevcut anlayış içinde yapılmaması getirdiğini söyledi. Makine ithal eden sanayicilerin önemli sorunlarının bulunduğunu belirten Koçer, “Çin’le ilgili Gaziantep’te yaptığımız toplantıdan sonra alınan tedbirleri takdirle karşılıyoruz. Gerek Gümrük Müsteşarlığının gerek Dış Ticaret Müsteşarlığının bu konudaki almış olduğu tedbirlerden sonra önemli ölçütlerde Türkiye’de Çin’le ilgili konular şimdilik kapandı. Bu da beraberinde sanayi ara malı ithal eden birçok kişiyi sıkıntıya sokmaya başladı” diye konuştu.

Suriye'ye 400 kişiden oluşan heyetle gidiliyor

Suriye gezisi ile ilgili sanayicileri bilgilendiren Tüzmen, gümrük tarifeleri ve yüksek fiyatlardan dolayı Suriye’de yeterli pazarın yakalanmadığını açıklarken, “400’ü aşkın kalabalık bir heyetle Suriye’ye gideceğiz. Halep'te bütün arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar. Karşılıklı yatırım ve ticaret ilişkilerinin gözden geçirilmesi ve ticaretinin boyutunu artırması açısından son derece önemli bir ziyaret. Gaziantep şu anda Suriye’nin ana tedarikçisi olmaktan çok Irak'ın ana tedarikçisi olmak yolunda çok hızlı adımlar attı. Burada da sanayi mamullerimizde yeterli pazar girişimi sağlayamadığımız ortada. Bunun nedeni de yüksek gümrük tarifeleri ve geçiş ücretlerindeki yükseklikler. Tarifeler arttı gümrük tarifeleri, artı nakliyedeki yüksek fiyatlar bizim özellikle sanayi mamulleri ihracatında farklı alanlara kaymamıza neden oluyor. Esas amacımız özellikle bir serbest ticaret anlaşması sağlamak. O zaman tarifeler aşağı çekilecek, Gaziantep yine çok ciddi bir şekilde bu pazardan payına düşeni alacaktır” dedi.

Yeterli pazar yaratılamadı

Gaziantep’i ve Gazianteplilerin düşüncesini önemsediğini vurgulayan Tüzmen, “Eskiler Osmanlı sefere çıkmadan evvel Ferhat şehirlere öncelikli olarak gelir, yakın yerde sınırda bir soluklanır araç geleceğini gözden geçirir donanımlarını hazırlar, ondan sonra devam ederdi. Gaziantep'te benim özellikle komşu ülkeler ve çevre ülkeler stratejisini başlattığımız andan beri hep gelip sanayicilerin bilgi birikimlerinden faydalandığım, böylelikle araç gereç ve donanımımı tamamladığım bir şehir olmuştur" dedi.

Suriye'ye yapılan ihracat geriledi

Son 3 yıldır Suriye’ye yapılan ihracatın gerilediğini belirten Koçer, “Türkiye’den Suriye’ye 400 kişi gidiyor. Bu çok büyük bir çıkarma. Gerçekten orada ticari ağırlığımızı ortaya koyup Suriye ile olan ilişkilerimizi artırmak istiyoruz. Ancak son 3 yıl içerisinde Suriye ihracatında geldiğimiz yere baktığımızda 3 yıl önce ikinci sıradayken Gaziantep ihracatında Suriye, geçen yıl yedinci sıraya düşmüş, şimdi de sekizinci sırada. Gaziantep ihracatında Suriye yüzde 75-200 milyon dolarlar seviyesine çıkmış iken 3 yıl önce, şimdi 100 milyon doların altına düşmüş bunu çok önemli bir tespit olarak burada şimdi yapmak istiyorum. Çünkü Suriye seyahatinde bu bir rehber olacak. Bu ihracatımızın da yaklaşık yüzde 95’i sanayi ürünüdür. Özellikle Suriye konusunda sınır komşumuz olması yakınlık itibarıyla avantajlarınızın olması sebebiyle de bu ülkeye ihracatımızın artırılması noktasında ek tedbirlere ve ek ilişkilere ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Sorunlar bitmedi

Piyasada gerginlik ve belirsizliğin hakim olduğunu, bunun da bekleyişe neden olduğunu belirten Koçer, “Özellikle dâhili işleme ve izin belgesiyle ilgili sorunlar bitmedi. Her zaman devam ediyor, özellikle bu belgelerle yurt içine girmiş malların kontrolü ve dahili işlem izin belgeleriyle ilgili önem arz ediyor. Özellikle tekstil, pamuk ipliği faaliyet gösteren firmaların bu konuda dilek ve temennileri var. Türkiye'yi dahili işleme izin belgesi kapsamında girmiş pamuk ipliği ve sentetik ipliklerin takibi ve bunların ihracatının gerçekleşip gerçekleşmediği noktasında da bir çalışma talepleri var. Kurlar istediğimiz noktaya geldi. Ancak dövizin çok kısa bir sürede bu kadar yükselmesini arzu etmiyorduk. Çünkü bu piyasada bir gerginlik yaratıyor. Bekleyişe neden oluyor. Genel olarak tüm sektörlerde bir bekleyiş söz konusu. Acaba daha çok yükselir mi diye şimdi de tam tersi olmaya başladı. Şu saat itibariyle bin 490 seviyesinde. Merkez bankasının bu konuda piyasaya hakim olduğunu düşünüyoruz. Ancak daha da öte bu iniş ve çıkışların bu kadar keskin olmaması açısından da daha tedbirli hareket etmesinde fayda var diye düşünüyorum” diye konuştu.

Toplantının geri kalanı basına kapalı yapıldı

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in dünkü ziyaretinin ilk durağı Sanayi Odası oldu. Sanayi odasındaki toplantının bir bölümü basına açık yapılırken açılış konuşmalarının ardından basına kapalı toplantıya geçildi.

Tüzmen daha sonra AKP il Danışma Meclisi Toplantısına ve GTO Meclis Toplantısına da katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *