Bakır, Türkiye’nin ilk sağlık konseyinin Gaziantep’te kurulduğunu, bir çok ilde de sağlık konseyi kurulmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.
Bir çatı altında toplanıldı
Konseyin sağlık alanında hizmet veren tüm sağlık birimlerini (kamu-özel) bir araya getirdiğini ifade eden Bakır, “İlde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarının yanı sıra Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Büyükşehir Belediyesi, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası ve sağlık iş kolunda faaliyet gösteren tüm sendikalar konsey üyesi. Bir anlamda aynı alanda çalışan tüm insanları odamızın çatısı altında bir araya getirmiş olduk” dedi.
Sağlık haritası çıkartılacak
Öncelikli hedeflerinin ilin sağlık haritasını çıkarmak olduğunu kaydeden Bakır şöyle konuştu: “Sağlık alanındaki sorunlar genel olarak tüm illerde benzer özellikler göstermesine karşın, her ilin kendine özgü sağlık sorunları ile de karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek. Örneğin, sanayileşmenin yoğun olduğu illerde insanların çok yoğun bir çevre, su ve hava kirliliği ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Yine bazı illerimizi sağlık alanında istenilen yatırımların yapılmaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını görüyoruz.
Kısacası, sağlık alanındaki öncelikli sorunların tespit edilip insanların bilinçlendirilmesi için sağlık haritasının çıkarılması gereği ortaya çıkıyor. Biz de konsey olarak bunu en kısa sürede gerçekleştirmek için üyelerimizle işbirliği yaparak bilgilendirme toplantıları yapacağız. Konsey olarak ilk somut adımı ise 21 Haziran 2004 tarihinde çevre kirliliği ve sigara konusunda toplantı ve konferanslar düzenleyerek atacağız”
Bakır, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce kurduğu “Kent Konseyi’nden ayrı bir kuruluş olan Kent Sağlık Konseyi’nin, gerektiğinde sağlık alanında Kent Konseyi ile işbirliği yapacağını, sağlıkta sorunların çözümlenmesi için yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü sözlerine ekledi.