ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

KOBİ'lerin geleceği markalı ürünlerde

KOBİ'lerin geleceği markalı ürünlerde
YAYINLAMA: 28 Kasım 2024 / 09.45
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2024 / 09.45

Özellikle ihracata yönelik çalışan ve ürün üreten kuruluşlar ve KOBİ'lerin bir bölümünün geleceklerinin markalı ürün üretiminde görüldüğü, ancak ağır rekabet ve rekabet edememe koşullarının düşündürücü olduğu ifade edildi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası adına Şube Sekreteryalığı'nda 14-15 Nisan'da yapılan Marka Yönetimi Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, "Marka ve Kimlik", "Marka Oluşturma", "Marka Koruma", "Marka ve Şehir", "Marka ve Müşteri", "Marka ve Bilişim", "Marka, İletişim, İmaj, Reklam", "Marka Oluşturma ve Tanınırlık", "Marka Değeri" konularının 14 oturumda sunulan 56 bildiri ve düzenlenen "Marka, Markalaşma Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panelde tüm boyutları ile irdelendiği belirtildi.

Firma ve şirket ismi ancak özgün ürün ölçüsünde var olabilir

Özellikle ihracata yönelik çalışan ve ürün üreten kuruluşlar ve KOBİ'lerin bir bölümünün geleceklerinin markalı ürün üretiminde olduğunu görüldüğünü, ancak ağır rekabet ve rekabet edememe koşullarının düşündürücü olduğu ifade edilen bildirgede, şöyle denildi: "Bu açıdan markalaşmak, gerek ürünlerin gerekse bu ürünlerin içinde yer aldığı toplumsal yaşamın daha nitelikli kılınması işlevi yanında ağır uluslararası koşullara karşı bir direnç potansiyeli oluşturma işlevini de yerine getirebilecektir. Sanayi ürünlerinin küresel boyutta rekabeti marka imajının yerleştirilmesinden ve pazarlanmasından geçmektedir. Marka bir firma veya şirket imajı değil özgün ürün tasarımının pazarda yaşam bulması olarak tanımlanabilir. Firma ve şirket ismi ancak özgün ürün ölçüsünde var olabilmektedir."

Marka, kurumsal unsurları tesis etmek için yaratılmalıdır

Markanın yerleşmesi için öncelikle teknik anlamda bilimsel ve teknolojik çalışmayı içeren tasarımı esas alan özgün üretimin Ar-ge sürecinin önemli olduğu, imalat ve pazarlamanın ise kurumsal bazda patent, dış ticaret, ihracat desteği ve tanıtımını gerektirdiği belirtilen bildirgede, şu görüşlere yer verildi: "Markanın ülkede özgün ürün yaratmadaki rolü çerçevesinde Ar-ge ve yenilenme, patent ve mülkiyet hakları çalışmaları özendirilmeli, markaya kadar uzanan süreç temelini Ar-ge ve yenilenmeye dayandırılmalıdır. Marka daha çok katma değer yaratmak, büyük çapta üretim yapmak, yeni özgün ürün üretmek, karlılık oranlarını artırmak, modern bir pazarlama ağı oluşturmak gibi gerek bilimsel, gerekse kurumsal unsurları tesis etmek için yaratılmalıdır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *