Ülkenin önünü kestiler
Türk Eğitim Sen Şube Sekreteri Turgay Yılmaz, Köy Enstitülerinin, Türkiye’nin aydınlanmasını hedefleyen özgün, ileri, ulusal bir eğitim uygulaması olduğunu, ancak ülkenin önünü kesmek isteyenlerin Köy Enstitülerini kapattığını vurguladı.
Yılmaz, “Kuruluşunun 64. yılında Köy Enstitüsüne emeği geçenleri, bu kurumlarda yetişip halkı bilinçlendirme ve ülke kalkınmasında görev alanları saygıyla anıyoruz. Köy Enstitülerinin temel ilkelerini, onları kapatarak işlemez hale getiren, aynı ilkeleri bugün güncelleştirmesini engelleyen düşünce sahiplerini kınıyoruz” dedi.
Okuma yazmanın ötesinde eğitim yoluyla içten canlandırmayı hedefliyordu
Köy Enstitülerinin her konuda bilgi sahibi duyarlı bireyler yetiştirdiğini, ancak kapatılmasıyla bu olanağın büyük ölçüde azaldığını belirten Yılmaz, “Kurulduğu 1940’lı yıllarda nüfusunun yüzde 80’den fazlası köylerde yaşıyordu ve bu nüfusun yüzde 75’i okuma olanaklarından yoksundu. Bu büyük kitleye eğitim ışığını bir an önce götürmeyi, insanı okuma yazmanın ötesinde eğitim yoluyla içten canlandırmayı hedefliyordu. Köy Enstitüsü sistemi, Türkiye gerçeklerini dikkate alarak ihmal edilmiş köy halkının tüm eğitim sorunlarıyla ilgilenmiş, çocukların, gençlerin, yetişkinlerin sorunlarını, köyde yaşayanların ilk, orta, lise ve yüksek öğretim görmelerini ele almıştır” diye konuştu.
Köy enstitülerini kapatarak eğitimi yozlaştırdılar
Köy Enstitülerinin zamanında eğitimde geri kalmış ülkelere örnek olduğunu, ancak ülkemizde geri çevrelerce kapatıldığını belirten Yılmaz, “Dünya eğitim literatürüne giren Türkiye patentli tek eğitim sistemidir. Eğitimde geri kalmış dünyanın değişik ülkeleri bu sistemi ülkelerinde uygulamış ve başarıya ulaşmışlardır. Ancak bu sistemi üreten Türkiye insanı bazı geri çevreler nedeniyle bu sistemi yazık ki uygulanamamıştır. Bu okulları kapatan ve bugün hâlâ varlığını sürdüren geri düşünceleri kınıyoruz” dedi.