ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köylü destekleniyor

Köylü destekleniyor
YAYINLAMA: 28 Ağustos 2024 / 11.02
GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2024 / 11.02

Tarımsal destekten 411 trilyon lira ile en büyük payı pamuk üreticileri aldı

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni tarım destekleme paketi hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenleyen AKP İl Başkanı Ökkeş Eruslu, AKP Hükümeti'nin tarım sektörüne ciddi katkılar sağladığını savundu. Eruslu, hükümetin son iki yıl içinde ilimizde 42 bin çiftçiye 100 trilyon Doğrudan Gelir Desteği ödemesi yaptığı söyledi.

1 Katrilyonluk borç silindi

Çiftçilerin üretim sürecinde yaptığı harcamalarda önemli miktarda azalma sağlandığını dile getiren Eruslu, Hükümet açıklanan yeni destekleme paketi ile bir kez daha çiftçilere elini uzatmıştır. AKP İktidara gelir gelmez borç yükü altında ezilen ve üretim yapamaz hale gelen çiftçiyi bu dar boğazdan kurtarabilmek için bir dizi önlem almıştı. İlk etapta haciz kıskacında kıvranan çiftçinin borçları yeniden yapılandırıldı. 1.9 Katrilyonluk ağır faizli borç yükünün 1 katrilyonu silinmek suretiyle 900 trilyona indirdi. Bunlara da üç yıla yayılan taksitlerle ödeme kolaylığı getirdi. Mazot desteği ile de çiftçiye 640 trilyonluk katkı sağladı. Tarımsal girdilerde Katma Değer Vergisi oranları yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi" şeklinde açıklama yaptı.

Kredi faizleri enflasyona paralel olarak düşmedi

Tarımsal destekleme rakamlarında tüm yılların üzerinde bir artış sağlandığını savunan Eruslu, "2003 Yılı'nda toplam 2 katrilyon 650 trilyon, 2004'te ise 3 katrilyon 26 trilyon toplam destek miktarı çiftçimize ulaştırıldı. Böylece iki yılda çiftçimize ödenen 5.7 katrilyon lira ile son dönemlerin en büyük rakamına ulaşıldı. Çiftçinin yeniden üretim ve yatırım yapabilmesi için kredi faizleri düşürüldü. Kredi miktarları artırıldı. İki yıl önce yüzde 59 olan zirai kredi faiz oranı, uygulanan tutarlı politikalar sonucunda önce yüzde 28'e, ardından da yüzde 10.4 ile yüzde 19.5'e çekildi. Ayrıca 2002 yıl sonunda Ziraat Bankası'nın 227 trilyon lira olan tarımsal kredi hacmi, 2004 yılı sonunda 5 katına yakın bir artışla 1 katrilyon 76 trilyon liraya çıkarıldı" dedi.

En büyük pay pamuk üreticilerine

2005 Yılı pirim ödemelerinde en büyük payın 411 trilyon lira ile pamuk üreticisine ayırdığını, bu destekle pamuk üretiminin artırılmasını amaçladığını açıklayan Eruslu, "Dünya pamuk fiyatlarının düşük olması nedeniyle maliyetin altında ürün satan çiftçinin gözü hükümetin açıklayacağı pamuk primi ödemelerindeydi. Çiftçinin sesine kulak veren hükümet, 2005 yılı pirim ödemelerinde en büyük payı 411 trilyon lira ile pamuk üreticilerine ayırdı. Uluslararası rekabet açısından büyük önem taşıyan bu destekleme, prim ödemelerine ilişkin programın yaklaşık yüzde 68'lik kısmını oluşturuyor.

Pamuk üreticilerine 2005 yılında kilogram başına 190 bin lira ile 228 bin lira pirim ödenecek. Sertifikalı tohumluk kullanan üreticilerin kilogram başına alacakları destekleme primi 228 bin lira olacak. Böylece geçen yıla göre pamuk prim fiyatlarında yüzde 130'luk bir artış sağlanmış oldu. Sadece bu oran bile atılan adımların büyüklüğünü anlamamız için yeterince açık ve nettir. Hükümetin sağladığı imkanları üre- time katmak için bize düşen görev, daha çok çalışmaktır" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *