Gaziantep’te bu yıl OKS sınavına giren 14 bin 100 öğrenciden sadece bin 200’ünün çeşitli okullara yerleştirilebildiği açıklanırken, kentin eğitimde hak ettiği yerde olmadığına bir kez daha dikkat çekildi. Eğitimciler, OKS’de yakalanan başarı oranının yüzde 10’u bile bulmamasının son derece üzüntü verici olduğunu dile getirdi.
Geri dönüşü olmayan bir uygulama
Uğur Dershaneleri Güneydoğu Bölgesi Eğitim Koordinatörü Faruk Tatar, “Bu rakam Gaziantep’e yakışmayan, üzücü bir rakamdır. Sınavı kazananların oranı yüzde 10’u bile bulmuyor. Eğitimdeki eksikliklerin yanında sınav sisteminin iyi bilinmemesinden dolayı yanlış tercih kurbanı öğrenciler olmuştur. ÖKS, ÖSS gibi değil ve sadece bir defa sınava girebiliyorsun ve geri dönüşü olmayan bir uygulama. Öğrenciler için dönüm noktası, yanlış yapılmaması ve sistemin iyi bilinmesi gerekir” dedi.
İlimiz sanayide olduğu kadar eğitimde ileri değil
Gençlerin geleceğinin sınavla belirlendiğini, ancak sınav sistemi konusundaki değişiklerden insanların haberdar edilmediğini vurgulayan Faruk Tatar, “Bir çok insanın mağdur olduğu bir dönemi geride bıraktık. Maalesef marka şehir dediğimiz ilimiz sanayide olduğu kadar eğitimde ileri değil. Niçin Gaziantep eğitimde hak ettiği yerde değil diye bir çok soru soruluyor. Bunun birçok sebebi var. Okullarda öğretmenler elinden geleni yapıyor. Ama öğretmenlerin yetersizliğin den tutunda dershanecilik sektöründe faaliyet gösteren kurumların yetersizliği, sosyal ve ekonomik bir çok sebep olabilir. ÖSS ve OKS sınav sistemi değişti ve değişiklik döneminde tercih dönemi yaşandı. Birçok insan yeni sistemi bilmediğinden inanılmaz şekilde problemler çıktı” diye konuştu.
OKS’de sınav değişikliği net bir şekilde anlatılmamıştır
Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Sevil Elbeyli de sistemde yapılan değişikliği, öğretmenler dahil hiçbir kimsenin tam olarak kavrayamadığını ve bundan dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını belirtirken, “Sınav sonuçlandığında ortaya çıkan tabloyu veliler ve öğrenciler anlayamıyor. Biz bununla ilgili ne yapacağız ve bu puanların karşılığı nedir soruları geldi. Açıkçası özellikle OKS’de sınav değişikliği net bir şekilde anlatılmamıştır. Bir çok insan sistemi bilmeden sınava girdi. Mesela bu yıl Anadolu Liseleri tercih edilirken, il sınırlamasının kaldırılmasına rağmen tercih yapan birçok öğrenci bunun farkında değildi. İnsanların gelecekleri noktasında çok önemli tercih noktası vardı. Sınav döneminden daha önemlisi tercih dönemidir. Tercih yaparken özellikle bu sistemi iyi bilmek gerekiyordu” diye konuştu.