ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Özelleştirmelerle işsiz ordusu daha da büyüyor

Özelleştirmelerle işsiz ordusu daha da büyüyor
YAYINLAMA: 09 Haziran 2023 / 13.04
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2023 / 13.10
Ülkede işsizliğin haf safhada olduğu, buna rağmen özelleştirmenin aralıksız devam ettiği, yapılan özelleştirmelerde devletin ve çalışanların hep zarar gördüğü ifade edildi.

Asgari ücretin, ülkedeki geçim standardının çok altında olmasının, yoksulluğun uzun süre devam edeceğinin kanıtı olduğu vurgulanırken, örğütsüzlüğün devlete zarar verdiği kaydedildi.

Başbakan sözünde durmadı

Teksif İş Sendikası Şubesi başkanı Ali Seyvan, yapılan yanlış ve haksız özelleştirmelerle işsizler ordusuna yeni yeni işsizlerin eklendiğini belirterek, bununla birlikte sendikalı ve sigortalı işçi sayısında da hızlı bir düşüş olduğunu açıkladı. Kayıt dışı çalışan işçilerin devlet için önemli kayıp olduğunu belirten Seyvan, “Bu ülkede asgari ücret bir simit parası diyen Başbakan Erdoğan, askeri ücreti insanların geçimlerini sürdürebilecekleri bir düzeye çıkaracağına söz vermesine rağmen 300 milyon TL gibi çok düşük bir ücreti kabul etti. Başbakan sözünde durmadı. Oysa bu ülkede asgari geçim 450 milyon TL. Asgari ücret konusunda çalışanların değil işverenin dediği oldu” diye konuştu.

Hükümet güçlü ama çalışanlar lehine bir şey yapmıyor

AKP’nin tek başına parlamentoda büyük bir çoğuna sahip hükümet olmasına rağmen büyük bir yetki ve imkana sahip olduğunu vurgulayan Seyvan, “Bu hükümet örgütlemeyi engelleyen, kısıtlayan yasal düzenlemeler yaptı. Ancak örgütlenmeye önem verdiklerini ve en ücra yerleşim biriminde bile örgütlenme olduğunu açıklıyor. Adeta takkiye yapıyor. Çünkü sendikaya üye olan işçi işten atılıyor, ama bir partiye üye olan işten atılmıyor. İşçinin iş hakkı fes ediliyor. Örğütsüzlük, sendikasızlık kayıt dışını arttırıyor, haksız rekabete yol açıyor. İşverenlerin masrafı azaltmak için sendikasız, sigortasız işçi çalıştırıyor. Kayıtlı işçi çalıştıran iş yeri ile kayıtsız işçi çalıştıran arasında haksız rekabet oluşuyor” dedi.

Tekstilde 40.000 işçiden 7000’i sendikalı

Gaziantep’teki tekstil işyerlerinde yaklaşık 40.000 işçi çalıştığını, bunların yalnızca yedi binini sendikalı ve bir o kadarının da sigortalı olduğunu belirten Ali Seyvan, “Sendikalı olmak devlete yük getirmiyor. Aksine devlete getirisi var. Bugün SSK iflasın eşiğinde, çünkü kayıt dışı çalışan işçi çok, herkes akrabasının, tanıdığının ilacını alıyor. Eğer çalışanların hepsi sigortalı olsa, SSK borç batağında olmaz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *