ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayileşme kızların eğitimine engel oldu

Sanayileşme kızların eğitimine engel oldu
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2023 / 18.04
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2023 / 18.04
İlköğretim kesintisiz olarak sekiz yıla çıkarılmasına rağmen, kız çocuklarının büyük bölümünün beşinci sınıftan sonra okuldan alındığı, kentimizde bunun en önemli nedeninin sanayileşme olduğu belirtildi.

18 yaşını doldurmayanlar, ucuz işgücü olarak değerlendiriliyor

Gaziantep’in sanayi kenti olmasının eğitimi, özellikle de kız çocuklarının eğitimine olumsuz yönde etkilediğini belirten Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Kız çocukları sanayide ucuz işgücü olarak kullanılıyor. Ucuz işgücü olarak kendisine kız çocuklarını seçen sanayici 15-16 yaşındaki kızlara istihdam kapısı açınca, aile eğitim için ayırdığı bütçeyi erkek çocuk için kullanıyor. Bu olumsuz durum kız çocuklarının aleyhine olurken, aileler için cazip geliyor” diye konuştu.

Kız çocukları 5. sınıftan itibaren okuldan alınıyor

Bozgeyik, “Gaziantep’in köylerinde yaklaşık 10 kız çocuğundan 5’i, 5. sınıftan itibaren okuldan alınıyor. Kendi okulumun bulunduğu Düztepe için örnek verecek olursam, burası kentin içi olmasına rağmen beşinci sınıfı tamamlayan kız çocuklarının yaklaşık dörtte biri ikinci kademeye gönderilmiyor. Zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkartılmasına rağmen, yine aynı sorun karşımıza çıkıyor. Gaziantep’in dışındaki illerde de çok farklı bir tablo yok. Sendikamız genel merkezi tarafından yapılan bir araştırmada, kız çocuklarının %30’unun 5. sınıftan sonra okutulmadığını ortaya koyuyor” şeklinde açıklama yaptı.

Eğitim olmayınca yaptırımlar olumlu sonuç vermiyor

Kız çocuklarının okutulmamasında geleneksel yaklaşımın da belirgin bir neden olduğunu ifade eden Bozgeyik, “Geleneksel yaklaşımın yanı sıra kız çocuklarının evde ve özellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan toplumlarda ucuz işgücü olarak kullanılması ve erken evlendirilmesi gibi nedenlerin de kız çocuklarının okutulmasında etkili nedenler olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu konuda yaptırımlar uygulansa bile ailelerin önemli bir kısmının kız çocuklarını okula göndermediklerini ve yüzde otuzluk oranın değişmediğini görüyoruz. Kısacası bu konuda ailelere uygulanan yaptırımlar, olumlu bir sonuç vermiyor. Türkiye’nin eğitim alanında en büyük sorunlarından olan bu konunun çözüme kavuşturulması için, milli eğitim bakanlığı ciddi bir çalışma yapıp, çözüm üretmelidir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *