Sayıları her geçen gün artan sokak çocukları ve sokakta çalışan çocuklara son günlerde onlarca kız çocuğunun da katıldığı belirtilirken kız çocuklarının sokağa bağlanmasından endişe edildiği vurgulandı.
Güneş doğarken çıkıp batarken evlerinin yolunu tutuyorlar
Sokakta çalışan kız çocuklarının erkek çocuklarından farkının grup halinde dolaşmak ve her gün evlerine gitmek olduğunu belirten GASEK Vakfı Başkanı Ali İhsan Sofuoğlu, “Geçmiş yıllarda sokakta çalışan kız çocuklarının sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Ancak son aylarda bunların sayısında da belirgin bir artma var. Kız çocuklarının erkek çocuklardan farkı sürekli bir arada ve aynı mekanlarda çalışmaları. Dikkat edin şu anda hemen hepsi kent merkezinde toplu halde hareket ediyor. Bunların bir diğer farkı da akşam belli saatlerde yine toplu olarak evlerine gitmeleri. Dilerim bunların sayısı artmaz ve bunlar da diğer çocuklar gibi sokakları kanıksamazlar. Geçimlerini sokaktan temin etmeleri zaman içinde sokağa bağlanmalarına neden olacaktır” diye konuştu.
Beş bini de aştılar
Sofuoğlu, net bir rakam ortaya çıkarılmamakla birlikte beş binin üzerinde çocuğun sokakta bulunduğunu belirtirken, sayılarının atmaması için ciddi anlamda çalışmalara ihtiyaç olduğuna değindi ve Ekim ayında bir sempozyum hazırlığı bulunduğunu, önceden beri düşünülen ‘Sokak Çocukları Köyü’ projesine Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in sıcak baktığını söyledi. Sokak çocukları köyü projesinin uygulamaya geçmesi durumunda ciddi bir çözüme giden adım olacağını vurgulayan Sofuoğlu, “Serince Kızılhisar bölgesinde hazinenin 90 dönüm arazisi var. Bu yer Sokak Çocukları Köyü için çok uygun. Burasının tahsisi tamamlanır, yolu, elektriği, suyu yapılırsa bu proje son derece faydalı olur. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile de görüştük o da bu projeye sıcak bakıyor” dedi.
Meslek edindirirseniz sokaktan koparabilirsiniz
Sokak çocuklarının rehabilitesinin kısa bir sürede gerçekleşemeyeceğini belirten Sofuoğlu, “Rehabilitasyon merkezinin de bu köy içinde olması son derece faydalı olur. Çünkü bu çocukların arasında madde bağımlısı olanlar bile var. Bunları kısa sürede topluma kazandıramazsınız. Ancak tedavi ve rehabilitenin ardından bunlara meslek edin indirirseniz sokaktan koparabilirsiniz. Bu da üç beş günlük bir olay değil ayları alacak bir durum. Sokak çocuğu köyü projesi yaşama geçerse burada çocukların boş zamanlarını değerlendireceği ve iyi alışkanlıklar kazanacağı hobilerinden mesleklere kadar pek çok değerler kazandırılabilir. Bunların yetenek ve ilgilerine göre meslek edinmeleri sağlanabilir. Bunlar esnaf birlikleri ve odalarla görüşülerek çırak ve kalfa olarak verilebilir. Dolayısıyla rehabilitenin ardından yeniden çocuklar sokağa bırakılmamış olur” şeklinde açıklama yaptı.
Sofuoglu, sokak çocukları köyü projesinin uygulamaya geçmesi durumunda Gaziantep’in en büyük projelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.