PHI adına dört yıldan beri ekibiyle birlikte Zeugma mozaiklerinin restorasyon çalışmasını yapan Dr. Roberto Nardi, Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin mozaikler üzerindeki tedbiri kaldırarak, Zeugma platformunun davacı olmasının yasal olmadığına karar vermesinden mutluluk duyduğunu söylerken, “Böylece Packard Vakfı’nın Zeugma projesindeki iyi niyetli yaklaşımı da kabul görmüştür” diye konuştu.
Her zaman halkın sıcak misafirperverliğini hissettik
Dr. Roberto Nardi, Sabah’a yaptığı özel açıklamada, mozaiklerle ilgili yaptıkları çalışmayı her zaman Gaziantep’in yararına olacağını düşünerek çalıştıklarını vurgularken, “Zeugma platformunun tavrı, Gaziantep’i izole edip, gelişecek ekonomik ve kültürel zenginlik ile uluslararası prestiji önleyecektir. Bu platformun, Gaziantep halkının çoğunluğunu temsil ettiğine inanmak bizim için zordu. Dört yıldan beri kişisel olarak halkın sıcak misafirperverliğini ve insanların PHI’nın çalışmalarına katkılarını ve ilgilerini hep hissettik” diye konuştu.
Bilimsellikten uzak kişisel ithamlar var
“Profesyonelce gayretimizi Gaziantep halkının çoğunluğu ve yetkilileri tarafından kendilerine sunulan bir hizmetle kentin geleceğine yapmış değerli bir yatırım olarak anlaşıldığı bizim için aşikardır. Bilimsellikten uzak kişisel husumetten dolayı yapılan ithamları anlamakta zorluk çekiyoruz. Örneğin, mozaiklerinin sergileneceği alanın uygun olmaması veya mozaik ambalajlamalarının tehlikeli olması gibi” diyen Dr. Nardi, bu tür ithamların hiç kimseye fayda sağlamayacağını, aksine Gaziantep’e zarar vereceğini vurguladı.
Yerel insan gücü yetiştirilmesine özel önem verildi
PHI’nın Zeugma projesinde en önem verdiği noktalardan birinin yerel insan gücünün mozaiklerin onarımı konusundaki profesyonelce eğitilmesi olduğunu da kaydeden Dr. Nardi, “İşte bu nedenledir ki, biz işin başında İstanbul’dan, sahipliğini Mine Ünsal ile Celal Küçük'ün yaptığı sanat ve restorasyon şirketi ile anlaşarak onları Gaziantep’e getirdik. Dört yıl boyunca bu iki insan ve yanında çalıştırdıkları bizimle özel bir ünite gibi çalıştılar ve önemli bir eğitim aldılar. Bunu böyle yapmamızın nedeni, onları bağımsız ama profesyonel özel bir ünite çalışma düzeninde eğiterek ileride Gaziantep’te veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde buna benzer sanat olaylarında dışarıya bağımlı kalmadan en iyi hizmeti verir hale getirmekti” şeklinde açıklamada bulundu.
Her şey Gaziantep ve bölgenin yararı için
Nardi sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecekte nasıl bir proje düşünülür, plan yapmak için henüz erken. Ancak şurası gerçek ki PHI’nın Zeugma projesinin halkın ve yöneticilerinin güveni ile dayanışma içinde Gaziantep’in ve bütün bölgenin yararına olduğunu düşünüyoruz”