Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaşadığımız toplumsal rahatsızlıklar ve hastalıkların hepsinin temelinde eğitimsizliğin yattığını belirterek, "Bugün ülkemizde yeterince çevre duyarlılığı yoksa bunun altında eğitimsizlik var. Trafik canavarından yakınıyorsak eğitim noksanlığından, ülkemizde anne ve bebek ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeni de eğitimsizliktir. İnsanımız birbirine istediğimiz oranda hoşgörülü değilse, demokrasinin çoğulcu vasfı bu ülkede tam anlamıyla hayata geçirilemediyse nedeni eğitim noksanlığıdır" derken, "Sahip olduğumuz büyük genç nüfus sağlıklı olur ve iyi eğitilirse gelecekte Türkiye'nin önünde durabilecek güç yoktur" diye konuştu. Abdulkadir Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi'nin temelini atarken de, "Bazı insanları mensubu olduğu kentler taşır. Abdülkadir Konukoğlu gibi bazı insanlar ise mensubu olduğu kentleri taşır. Allah her ile bir Abdulkadir Konukoğlu nasip etsin" dedi.
Konukoğlu gibi bazı insanlar mensubu olduğu kentleri taşır
Sanko Holding tarafından yaptırılacak Abdulkadir Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi'nin temel atma töreninde konuşan Bakan Çelik, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun, yatırımlarının yanı sıra eğitime destek ve diğer sosyal projeleri ile toplumsal dayanışmaya katkı sağladığını söyledi. "Bazı insanları mensubu olduğu kentler taşır. Abdulkadir Konukoğlu gibi bazı insanlar ise mensubu olduğu kentleri taşır" diyen Çelik, "Allah her ile birer Abdulkadir Konukoğlu nasip etsin" diye konuştu. Eğitimin kalitesinde öğretmenlerin iyi yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Çelik, bu nedenle Anadolu Öğretmen Liseleri açılmasına büyük önem verdiğini bildirdi.
Yatırım yaparken üç şeye önem veririz
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise eğitime yatırımı insana, dolayısıyla geleceğe yatırım olarak gördüklerini belirterek, "Bu anlayışla bugüne kadar 306 derslikten oluşan 14 okul yaptırıp ilgili kurumlara devrettik, şimdi 24 derslikli 15. okulun temelini atacağız" dedi. Yatırımları yaparken üç noktaya önem verdiklerini kaydeden Konukoğlu, "Birincisi para kazanmayı düşünürüz. Hiç kimse bunun aksini iddia etmesin. İkincisi çalışanlarımız, bayilerimiz ve müşterilerimize para kazandırmaktın. Ancak, sanayicilerin ve işadamlarının topluma karşı bir sorumluluğu var. Bu nedenle üçüncü önceliğimizi kazandığımız paranın bir bölümünü içerisinden çıktığımız halkımızla ve üzerinde yaşadığımız ülkemizle paylaşma anlayışı alıyor" diye konuştu.
İsminizi mezar taşının yerine ilim irfan yuvalarının alnına yazdırın
Bakan Çelik, çeşitli okulların açılış ve temel atma töreni içi geldiği Gaziantep'te, Mevlana'nın "İnsan odur ki gittiği her yerde bırakır bir eser, eseri olmayanın ye rinde yeller eser" dediğini belirterek, "Hali vakti yerinde olan zenginlerimizin, işadamlarımızın önünde iki yol var. İsimleri ya yalnızca mezar taşlarına yazılacak ya da böyle ilim ve irfan yuvalarının alnına yazılacak. Yıllar, asırlar geçse bile adları yaşayacak, hep hayırla şükranla anılacaklar" dedi.
20 Milyon öğrencimiz var
İslahiye'deki törenlerde eğitime verdikleri destek nedeniyle Öztürk ailesine teşekkür eden Çelik, aileden İslahiye yanında Gaziantep'te de okullar yaptırmalarını isteyerek, "Allah size daha çok versin ama siz de halka verin" dedi. Hükümetin iş başına geldikten hemen sonra eğitimi en önemli ve en öncelikli mesele kabul ettiğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: 2004 ve 2005'te en büyük bütçe, Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2 yıldan bu yana en büyük bütçeye sahip bakanlık. Ama çok genç nüfusumuz var ve bu bizim en büyük zenginlik kaynağımız. Türkiye'de öğrenci sayısı 20 milyon. İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda'nın toplam nüfusu bizim öğrenci mevcudumuz kadar değil. Ancak bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Finlandiya'nın toplam öğrenci sayısı 800 bin ama bu ülkenin öğrenciler için ayırdığı bütçe 6.2 milyar avro, aşağı yukarı 11 katrilyon. Neredeyse bizim öğrenciler için ayırdığımız bütçenin yüzde 70'ini teşkil ediyor. Oysa bizim sadece Ankara'da 900 bin, İstanbul'da 2 milyon 150 bin ilköğretim öğrencimiz var."
Eğitim sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılmayacak kadar önemli
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, temel atma törenleri sırasında yaptığı konuşmada Türkiye'nin sahip olduğu büyük genç nüfus sağlıklı olur ir ve iyi eğitilirse gelecekte Türkiye'nin önünde durabilecek güç olmayacağını, kendilerinin de bunun için gayret gösterdiğini kaydetti. Böylesi önemli bir hizmet için hayırsever vatandaşlardan destek almanın bir kusur olmadığını ifade eden Çelik, "Eğitimin sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılmayacak kadar önemli ve öncelikli olduğunu söyledi. Bugünkü toplumsal rahatsızlıklar ve hastalıkların hepsinin temelinde eğitimsizliğin yattığını belirterek, "Bugün Ülkemizde yeterince çevre duyarlılığı yoksa bunun altında eğitimsizlik var. Trafik canavarından yakınıyorsak eğitim noksanlığından, ülkemizde anne ve bebek ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeni de eğitimsizliktir. İnsanımız birbirlerine istediğimiz oranda hoşgörülü değilse, demokrasinin çoğulcu vasfı bu ülkede tam anlamıyla hayata geçirilemediyse nedeni eğitim noksanlığıdır" dedi.
Eğitim öğrencinin davranış modunu değiştirmelidir
Okulun sadece bazı kuru bilgilerin öğrencilerin kafasına nakledildiği, bilgisayar disketlerine bilgi kopyalandığı gibi kopyalama yapılan bir yer olmadığını vurgulayan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Davranış bilimi, bizim söylediklerimizden çok daha önemlidir. Bu ülkede çocuklarımıza öğrettiklerimiz onların davranış modunu değiştirmiyorsa o zaman eğitimimizde bir eksiklik var demektir. Öğretmenlerimiz çocuklarımıza teorik bilgiler öğretirken onlara aynı zamanda yaşayışları ve davranışları ile örnek ve önder olmak zorundalar. Gayretimiz bu yöndedir."
Gaziantep'te bin 400 derslik açığı var
Gaziantep'teki eğitim yatırımlarıyla ilgili bilgi de veren Çelik, şunları kaydetti: "Gaziantep'te biz iktidar oluncaya kadar yapılmış 5 bin kadar derslik var. Bizim 2,5 yılda hayırseverlerimizden de destek alarak inşa ettirdiğimiz derslik sayısı bin 400 dolayında. Yani neredeyse Gaziantep'teki bütün dersliklerin üçte biri bu 2,5 yıllık sürede inşa edilmiştir. Bu tempo artarak devam edecektir. Böyle olmalı ki biz gelecek yıl, bir sonraki yıl, derslik meselesini artık konuşmayalım, eğitimizin kalitesini konuşalım artık. Eğitimde nasıl daha iyi olabileceğimizi konuşabilelim."
Eğitim rayına oturursa ülke çok farklı bir noktaya gelir
Bir ülkede eğitimin rayına oturması halinde o ülkenin çok daha farklı bir noktaya geleceğini ifade eden Çelik, "Dünyadaki gelişmiş ülkelerle o Ülkelerin eğitimde yakaladıkları seviye doğru orantılıdır. Yeryüzünde geri kalmış olup da eğitimi iyi seviyede olan ülke yoktur. Kalkınmış olup da eğitimi geride kalmış bir ülke de yoktur. Dolayısıyla eğitim ile gelişmişlik ve refah düzeyi arasında birebir ilişki vardır" dedi.