ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye eczanesi bol eczacısı fakir bir ülke

Türkiye eczanesi bol eczacısı fakir bir ülke
YAYINLAMA: 10 Haziran 2024 / 17.33
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2024 / 17.33

Alacakları tahsil edemeyen eczacılar hizmette zorlanıyor

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, eczacıların kamu kurumlarına verdikleri ilaçların bedellerini zamanında alamamaları nedeniyle hizmet vermekte zorlandıklarını bildirdi.

Domaç, kamu kurumlarının ilaç bedellerini zamanında ödememesinin eczacıların karşı karşıya olduğu en önemli sorun olduğunu kaydederek, bu sorun nedeniyle işini kaybeden meslektaşları bulunduğunu bildirdi. "Eczacıların elbette başka sorunları da var. Ama yaşamsal bir sorun olduğu için kamudan ilaç bedeli alacaklarının üzerinde önemle duruyoruz" diyen Domaç, soruna bir an önce çözüm bulunamaması halinde pek çok eczacının yakında eczanesinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağını savundu.

Domaç, Türkiye'de eczanelerin satışlarının yüzde 80'inin kamu sigorta kurumlarına ve kamu kuruluşlarına yaptığını vurgulayarak, "Bu gerçek dikkate alındığında kamudaki ilaç bedeli alacaklarının tahsilinin eczaneler açısından niçin çok önemli olduğu daha kolay anlaşılacaktır" dedi.

"500 TRİLYON LİRA DOLAYINDA ALACAĞIMIZ VAR"

Eczacıların kamu kurumlarından 500 trilyon lira dolayında günü geçmiş ilaç bedeli alacağı olduğuna dikkati çeken Domaç, ilgililerin artık bu konuya ciddiyetle eğilmeleri gerektiğini vurguladı.

Domaç, eczanelere ilaç bedeli alacaklarının ödenmesi konusunda yaşanan gecikmenin süreklilik kazandığını ifade ederek, şunları anlattı: "Kamu kurumlarına verdiği ilacın bedelini zamanında alamayan meslektaşlarımız, bu kurumlara verdikleri ilaca karşılık ilaç depolarına verdikleri senetleri, çekleri ödeyemiyorlar. Kimi zaman bu borçlarından faizli kredi kullanarak kurtulabiliyor.

İlaç bedellerinin ödenmesinde yaşanan gecikme süreklilik kazanmış durumda ve bu doğru bir yaklaşım değil. Protokollerde öngörülen sürelere uyularak eczacıların alacağı ödenmeli. Çünkü, eczanesini açık tutmakta ciddi sıkıntı yaşayan eczacılarımız var. Dayanamayıp iş bırakan meslektaşlarımız var."

"TÜRKİYE ECZANESİ BOL, ECZACISI FAKİR ÜLKE"

Domaç, Türkiye'nin eczanesi bol, eczacısı fakir ülke olduğunu söyleyerek, Türkiye'de olması gerekenden çok fazla eczane olduğu gibi eczanelerin yurt genelinde dağılımında da adaletsizlik yaşandığını öne sürdü. Domaç, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de halen 12 tane eczacılık fakültesi var. Her yıl bu fakültelere bin 200 dolayında öğrenci alınıyor. Bu fakültelerden yılda 900 eczacı mezun oluyor, mezunlardan 800'ü eczane açıyor. Böyle olunca eczaneler arasındaki mesafe kısalıyor, eczaneler bir araya sıkışıyor.

Eczane sayısının bir başka ifadeyle rekabetin artması meslek etiğinde bozulmaya neden oluyor. Bu son dönemde kendisinin iyice hissettiren ciddi bir rahatsızlık. Görüşümüz eczaneler nüfusa göre esnek bir sınırlamaya tabii tutulmalı. Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerde bu sınırlamanın mevcut olduğunu görüyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *