Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Said Demirkıran, Türkiye'nin kırmızı biber ihtiyacının yüzde 50'sini Gaziantep'in karşıladığını bildirdi. Gaziantep'te toplanan "Kırmızı Biber Danışma Kurulu" toplantısının açılışında konuşan Demirkıran, Türki ye'de kırmızı biber deyince ilk önce Gaziantep'in akla geldiğini belirtti.
Kırmızı biber ihracatının özellikle son 2 yılda ciddi artış gösterdiğini anlatan Demirkıran, şöyle konuştu: "Biber üretimi her geçen gün artıyor, tabi ki biber ihracatı da buna paralel ciddi artıyor ancak, aflatoksinsiz biber üretimini artık başarmamız gerekiyor, çünkü ihraç edilen biberler özellikle AB ülkeleri tarafından analiz edildikten sonra alınıyor. Geçmiş yıllarda bu analiz sonuçlarının çoğu aflatoksin maddesi içerdiği için maalesef olumsuz çıktı. Bu ülkelerde kırmızı biber alımlarını durdurmuştu, biz de bu gelişmeler üzerine ciddi önlemler aldık. “
Gaziantep'in yıllık 30 bin ton kırmızı biber işleme kapasitesine sahip olduğunu, bu üretimin el değmeden tamamen hijyenik ortam da yapılması için biber üreticileriyle 2 yıldır görüşmeler yapıldığını ifade eden Demirkıran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız, aflatoksin ve diğer bakterilerden arındırılmış sağlıklı kırmızı biber üretimi yaparak vatandaşların bu biberleri yemelerini sağlamak. Bu konuda çok önemli mesafe aldık. İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan 14 fabrika kendi tesislerini kurarak kurutma işlemini artık doğal ortam yerine sanayi tesislerin de yapacaklar. İki fabrika da Gaziantep'te kurulma aşamasında. Bu fabrikaların da devreye girmesiyle önümüzdeki yıl 16 fabrika ile sağlıklı kırmızı biber üretimini gerçekleştirmeye devam edeceğiz."
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Bekir Yıldırım da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tamamen vatandaşların sağlığına yönelik çıkarılan yönetmeliklerin kendilerini çok sıktığını, hala onlarca fabrikanın elinde bulunan tonlarca yaş kırmızı biberin kurutma tesisi olmadığı için işlenemediğini, kurutma işleminin bir süre daha doğal ortamda yapılması için kendilerine süre verilmesini istedi. Yıldırım, maddi sıkıntılar içerisinde bulunan birçok tesis sahibinin kurutma tesisi kuramadığını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından, kendilerine geçiş süresi verilmesini, aksi takdirde binlerce ton yaş kırmızı biberin ellerinde çürüyeceğini söyledi. Gaziantep'te düzenlenen danışma kurulu toplantısına, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Adıyaman'dan kamu temsilcileri, ziraat oda başkanları ve üretici temsilcileri katıldı.