ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretim izni olmayan ürünün satışı yasak

Üretim izni olmayan ürünün satışı yasak
YAYINLAMA: 29 Nisan 2024 / 15.02
GÜNCELLEME: 29 Nisan 2024 / 15.02

Çoğunluğu sınır ticareti olmak üzere kaçak yollardan kentimize giren çayın açıkta satılmasının kesinlikle yasak olduğu belirtilirken, uzmanlar yasal olmayan yollardan giren çayın içerisindeki katkı maddesinin insan sağlığına önemli zararlar verebileceğine dikkat çekti. Gıda üreten ve satan yerlerin sorumluluğunun geçmiş yıllara göre arttığını, üretim izni almayan hiçbir işletmenin üretim yapmasının mümkün olmadığını belirten Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Üretim izni olmayan hiçbir malın satışı yapılamaz” dedi.

Paketlenmemiş çay satılamayacak

Kentimizde uzun yıllardır çay, şeker ve bazı bitkilerin açıkta satıldığını, ancak bunların bu şekilde satışına artık izin verilmeyeceğini belirten Yılmaz, “5179 sayılı kanuna göre gıda denetimleri 5 Haziran’dan itibaren Tarım İl Müdürlüğü’ne geçti. Gıda üreten ve satan izin almak zorunda. Üretim izni olmayan hiçbir malın satışı mümkün değil. Kentimizde uzun süredir satılan yabancı çayların büyük bölümü sınır ticareti veya ithal yolla geliyor. Bunların satışında izin aramıyoruz. Fakat uygun şartlarda satılması gerekir” diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü gıda satan

ve üreten yerleri denetleyecek

Çay ve benzeri gıda maddelerinin gerek ithal gerekse de üretim izni olan ürünler olsun mutlaka paketlenerek satılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Gıda üretimi ve satışının kriterleri belli. Bu nedenle önümüzdeki hafta tüm kadromuzla gıda üreten ve satan yerleri ciddi bir şekilde denetleyeceğiz. Fakat ilk etapta esnafımız uyarılacak. Çünkü yasa çok yeni ve yaptırımları çok ağır. Ceza alacak esnafın bu yükün altından kalkması da oldukça zor. Bu nedenle denetimlerde önce esnaf uyarılacak, uyarıları dikkate almayanlar daha sonra cezai yaptırımlara maruz kalacak” şeklinde açıklama yaptı.

En küçük para cezası 1 milyar

Gaziantep’te gıda üreten 500 fabrika, 2 bin 500 imalathane, bin 700’den fazla ekmek fırını olduğunu belirten Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Gerek gıda üreten gerekse de satan yer kurallara uymak zorunda. Gıda üreten ve satan kişiler yasadan haberdar değilse öğrenip bir an önce kendisine çeki düzen versin, aksi takdirde çok ciddi cezalar alır ki en küçük para cezası 1 milyar lira” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Sami Eren, Sabah’ın konuyla ilgili sorularını yanıtlarken GAZÜ’nün açıkta satılan gıdalar ve çaylar konusunda bir çalışmasının bulunmadığını söyledi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *