Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, borçlarının bütçelerinin 11 katından fazla olduğunu söyledi.
Uslusoy, su fiyatlarında yapılan indirimlerin ardından, tahsilatların büyük oranda arttığını, ancak yine de belediyenin kendi gelirleriyle mevcut borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını belirtti. GASKİ'nin, Hazine'ye 850, TEDAŞ'a 255 trilyon lira olmak üzere toplam borcunun 1.1 katrilyon lira olduğunu kaydeden Uslusoy, "Bütçemiz 101 trilyon. Türkiye'deki belediyeler arasında en borçlu ikinci kuruluşuz, borcumuz bütçemizin 11 katından fazla" dedi.
GASKİ'nin bu borçları ödemesinin mümkün olmadığını ancak, borçların ödenmesi gerektiğine dikkati çeken Uslusoy, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve hazine yetkilileri ile görüşmeler yaparak, borçların taksitlendirme yoluyla çözüme kavuşturulması halinde, borcun ödenmesi konusunda ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Tahsilatların artması konusun da ne kadar çaba sarf edersek edelim, geçmişten bu yana gelen borçların kapatılması mümkün değil. Hazine'ye olan borcumuz 850 trilyon lira, TEDAŞ’a olan kredi borcumuz ise 255 trilyon lira. Toplam 1.1 katrilyon lira borcumuz var. GASKİ'nin bu borcu ödemesi mümkün değil. Maalesef çok uzun yıllardan bu yana TEDAŞ'a hiç elektrik borcu ödenmemiş Kullanılan hazine garantili yurt dışı kredileri ödenmemiş. Bizim bu gelirlerle birlikte bu parayı ödememiz mümkün değil. Ancak, biz borcumuzu ödeme niyetindeyiz. Başkan Güzelbey Ankara'da ilgili Bakanlarla, Hazine yetkilileri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmelerde bunun uygun bir taksitlendirme yoluyla çözüme kavuşturması halinde bu borçların ödenmesi konusunda elinden gelen gayreti göstereceğini ifade etti.
Bir şekilde bunun çözümlenmesi lazım.. Bu borç ödenmeli. Tabi geçmişte biriken borç üst üste yığıldığı zaman ödenemez duruma düşülüyor. Şu anda geldiğimiz durum bu. Borcumuz bütçemizin 11 katı durumda. Bütçemiz 101 trilyon, buna karşılık 1.1 katrilyon borcumuz bulunuyor. Türkiye'de belediyeler içinde en borçlu ikinci kuruluşuz."
Uslusoy, kamu kurumlarından alacaklarının da oldukça yüklü miktarlar olduğunu dile getirerek, kamu kurumlarının borçlarının anaparasının 17,5 trilyon lira bu paranın faiziyle birlikte 45 trilyon liraya ulaştığını bildirdi.
Borcunu düzenli ödeyen kurumların başında askeri birlikler, emniyet müdürlüğü ve valilik gibi kurumların geldiğine dikkati çeken Uslusoy, en borçlu kurumun milli eğitim müdürlüğüne bağlı kuruluşlar olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinde bütün kamu kurumlarının su borçlarının, geçmişten gelen birikmiş borçları olduğunu anlatan Uslusoy, bu borçların mahsup edilmesi için bir yasanın çıkarıldığına dikkati çekerek, bu borçların mahsup edilmesi durumunda alacakların ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.