ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sırtlanların doğaya bırakılması sakıncalı

Sırtlanların doğaya bırakılması sakıncalı
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2023 / 13.16
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2023 / 22.22
Bir avcı tarafından iki yıl önce yakaladıktan sonra Gaziantep hayvanat bahçesine verildiği ortaya çıkan beyaz çizgili Afrika sırtlanları Safiye ve Saffet’in durumu tartışma yarattı.

Çevre ve orman bakanlığı görevlileri, sırtlanların doğaya bırakılması gerektiğini savunurken, Gaziantep Hayvanat Bahçesi Müdürü Sezgin Yurtsever de sırtlanlar için en ideal yaşam alanının, halen bulundukları ortam olduğunu söylüyor. 

Antakya’da avcı Mustafa Seçer, dört gün önce kafes kurarak yakaladığı ve 40 yıldır Türkiye’de görülmeyen beyaz çizgili Afrika sırtlanı ile jandarmaya yakalanmıştı. Tutuklanan avcı Mustafa Seçer’in, “2 yıl önce de avladığı aynı türden iki yavru sırtlanı Gaziantep hayvanat bahçesine verdiğini” belirtmesi üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığı konuyu takibe almıştı.

doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğünden gelen yedi kişilik bir ekip hayvanat bahçesine giderek, sırtlanların, Saffet ve Safiye adı verilerek iki yıldır burada kaldıklarını tespit etmişti.

Yaban hayatına uyum sağlayamazlar

Gaziantep Hayvanat Bahçesi Müdürü Sezgin Yurtsever, Saffet ve safiye için en ideal yaşam alanının, halen bulundukları ortam olduğunu savundu.

Sırtlanların atak hayvanlar olduğunu kaydeden Yurtseven, “Yaban hayatındaki bir sırtlan, aslanın gözündeki sürmeyi bile çekip alabilir. Ama Saffet ve Safiye, inanın kedinin önünden ciğeri bile alamaz. O çünkü onlar çok farklı bir ortamda büyüdüler” dedi.

Yurtsever, Gaziantep Büyükşehir belediyesinin doğal hayatı koruma Projesi kapsamında kurulan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin Türkiye’deki en modern hayvanat bahçesi olduğu konusunda iddialı olduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda elimizde yüzlerce çeşit hayvan var. Hayvanat bahçemizde barındırdığımız hayvanları mümkün olduğunca, doğal olarak tanzim ettiğimiz alanlarda bakıyoruz. Kısacası bizim hayvanat bahçemiz, hayvanların kafesi içinde ziyaretçilere gösterildi bir yer değil. Sırtlanlar da diğer hayvanlar da hallerinden memnunlar. Bu sırtlanları alıp, yabancısı oldukları yaban hayatına atmak doğru bir davranış olmaz. Yeleli Anadolu Sırtlanı türü olarak da bilinen Saffet ve Safiye, yaban hayatına uyum sağlayamaz, yok olurlar. Bunun adına da koruma değil, yok etme denilebilir.”

Vahşi doğaya atmayacağız

Çevre Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanı Ercan Yeni de sırtlanları yaban hayatına kazandırma çalışmalarının, onları vahşi doğaya terk etmek olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.  Saffet ve Safiye’nin tedavi ve koruma amacıyla Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne alındıklarını kaydeden Yeni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hayvanlar, yaban hayatı ile farklılık taşıyan koşullarda büyütülmüş olabilirler. Mevcut halleriyle yaban hayatına geri döndürülmeleri halinde sorunlar yaşayacaklarına ilişkin görüşleri de katılıyoruz. Ama bizim onları mevcut halleriyle yaban hayatına bırakacağımız düşünülmemeli. Onlara en uygun yere ve daha geniş bir alana bırakacağız. Bırakacağımız alanda gözetim altında tutacağımız sırtlanları yaban hayatına uyum sağlamaları için rehabilite edeceğiz. Bu süreç sonunda vahşilik içgüdülerini yeniden kazandıklarına inandığımız takdirde sırtlanları yaban hayatına alacağız. Onları mevcut halleriyle yaban hayatına iade edeceğimiz düşünülmemeli, şimdiki yuvalarına geri de dönebilirler.”

Yeni, sırtlanları rehabilite edilecekleri alanı belirlemek için çalışma yaptıklarını, rehabilitasyon sürecini başarılı biçimde sonuçlandırabilmek için yaban hayatı ile ilgili derneklerin temsilcileri ve üniversitelerle görüş alışverişinde bulunduklarını da bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *