ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Boşanmaların başlıca nedeni eğitimsizlik ve ekonomik durum

Boşanmaların başlıca nedeni eğitimsizlik ve ekonomik durum
YAYINLAMA: 17 Aralık 2024 / 12.53
GÜNCELLEME: 17 Aralık 2024 / 12.53

20 yıldan beri boşanma davalarına bakan hakim anlattı:

Boşanma davası kadına alınan altının geri istenmesi yüzünden açılıyor. “Çiftler eğitim, cinsel, meslek yönünden evliliğe hazır olmadan evlendiriliyor”

Son yıllarda tüm yurtta olduğu gibi kentimizde de boşanmak için mahkemeye başvuran evli çiftlerin sayısının arttığı gözlenmektedir. Genelde boşanmayı gerektiren nedenlerin başında ekonomik sıkıntılar geliyor. Gelişen toplumda sanayiin ve buna benzer faktörlerin insan ve toplum psikolojisi üzerine olumsuz etkiler yaptığı yapılan araştırmalarla saptandı.

Çeşitli koşullar göz önünde tutularak, boşanmaların toplumsal, ekonomik, psikolojik ve hukuki yönlerini araştırmak, okuyucularımıza boşanma olaylarında, son yıllardaki artışı rakamsal olarak ta yansıtmak istemiştik. Ancak Devlet İstatistik Müdürlüğünün elindeki en son istatistikler 1980 yılına ait. Son yıllara ait istatistikleri elde edemediğimiz için, 3. asliye hukuk hakimi Nedim Turhan ile şehrimizdeki boşanma olaylarıyla ilgili bir konuşma yaptık.

20 yıldan bu yana boşanma olaylarına bakan Turhan, boşanma davalarının artmasının başlıca nedeni olarak, çiftlerin evliliğe hazır olmadan evlenmesini gösteriyor.

-Efendim, başlıca boşanma nedenleri nelerdir?

-Boşanma nedenleri kanunda mutlak ve nispi boşanma nedenleri olarak ikiye ayrılıyor. Mutlak boşanma nedenleri; karı veya kocadan birinin, evlilik devam ettiği sürede zina suçu işlemiş olması, cana kast veya eziyet, taraflardan birinin haysiyeti zedeleyici ve yüz kızartıcı suç işlemiş olması karı veya kocadan birinin geçerli neden olmaksızın evi terk etmesi, akıl hastalığı (müşterek hayatı çekilmez hale getirecek derece de olan ve tıbben çaresi olmayanlar)dır. Nispi nedenlerse, geçimsizliktir. Geçimsizlik nedeniyle davayı haklı olan taraf açabilir.

-Size gelen başlıca boşanma nedenleri nelerdir?

-Görev yaptığımız çevreye göre değişiyor. Çevrede sanayileşme yoksa, halkın çoğunluğu kırsal kesimde yaşıyorsa boşanma olayları daha az oluyor. Görev yaptığım yerler içinde Gaziantep'teki bir özellik, eşya ve altın nedeniyle boşanma davası açılması. Düğünde erkek tarafından çok altın isteniyor. Evlilik sonrası erkek altınları kendi mülkiyetine almak istediğinde anlaşmazlık çıkıyor ve boşanma davası açılıyor. Altın kanunen kadının mülkiyetine geçtiği için altınları alamıyorlar.

-En çok boşanma olayı çocuklu çiftlerde mi, yoksa çocuksuz çiftlerde mi görülüyor?

-Çocuklu veya çocuksuz pek bir şey fark etmiyor. Çocuklu boşanmalarda bir neden oluyor. Çocuksuz çiftlerde ise boşanma nedeni genellikle çocuk olmamasına bağlı oluyor.

-Küçük yaşlardaki evlilikler boşanma olaylarının artmasına neden oluyor mu?

-Küçük yaşlarda yapılan evlilikler ebeveynlerin baskısıyla boşanmaya gidiyor. Nedeni de erkeğin bağımsız bir işe sahip olmaması.

-Sizce boşanma davalarının artmasının başlıca nedeni nedir?

-Bence bu artışın başlıca nedeni, çiftlerin evliliğe her yönden hazır olmadan evlendirilmesidir. Cinsel yönden, meslek, tahsil ve terbiye yönünden hazır olmaması gibi. Gaziantep'te gördüğümüz en çok boşanma nedenleri eğitimsizlik ve ekonomik bağımlılıktan ileri geliyor. Bazen kadın bazen de erkek çok cahil oluyor. Örneğin erkek karısından memnun olmadığım söylüyor. Nedenini sorduğumuzda gitme dediğim yere gidiyor diyor. Gitme dediğin yer neresi diye sorunca da annesinin evi diyor. Kadının annesinin evine gitmesini bir boşanma davası haline getiren bir insanla da yaşamak güç olsa gerek.

-Boşanma davasının artmaması için neler önerirsiniz?

-Anne ve babalar çocuklarına örf ve adetleri iyi öğretmelidir. Çocuklarını her yönden iyi eğitip evliliğe hazır oldukların da evlendirmelidirler.

-Teşekkür ederiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *