İlimizde bağcılığın gelişmesi için yılda 1.5 milyon fidan yetiştiren bir fidanlık kuruldu. Floksera adlı bir hastalığın Gaziantep ilindeki bağlara musallat olması sonunda bağcılık ölmek üzere. Her yıl on binlerce bağ kütüğü sökülerek odun yerine kullanılıyor. Bağ alanları günden güne boşalarak kıraç tarlalar haline geliyor.
Floksera hastalığı sonunda üzüm vermeyen bağlar, bazı açıkgözler tarafından da sökülerek mal sahiplerine zarar veriyor.
Konuyla ilgili olarak Zirai Araştırma Enstitüsü yetkilileri şu bilgileri verdi:
“Gaziantep bağlarına musallat olan floksera hastalığı nedeniyle bağlar kurumaya başladı. Gaziantep ve çevresinde bağcılığın ölmemesi için bakanlık tarafından köklü önlemler alındı. İlk iş olarak geçen yıl başlanan Amerikan asması fidanlarının yetiştirilmesi ve çiftçilere dağıtılması için Sazgın köyü, havaalanı yakınında bir Amerikan asma fidanlığı kuruldu. Buradaki fidanlıktan her yıl bağcılara 1,5 milyon kök Amerikan asması fidanı dağıtılacak. İsteyen bağcıların Zirai Araştırma Enstitüsü müdürlüğüne başvurması gerek. İlk yıl 500 bin Amerikan asması fidanı dağıtımı yapıldı.
Ayrıca Konak Mahallesindeki Zirai Araştırma Enstitüsünde sökülen bağların yerlerine dikilmek üzere fıstık çöğürü yetiştiriliyor. Yılda 500 bin fıstık çöğürü yetiştirilerek ihtiyaç sahiplerine çok cüzi bir ücret karşılığında veriliyor.”