Seminerin açış konuşmasını yapan seminer sorumlusu Hanifi Göncü Türkiye' de kullanılabilecek büyük bir güneş enerjisi potansiyeli bulunduğunu, bunun yanlış uygulanması sonunda memleketin zarar göreceğini ifade ile: “Amacımız mühendislerimizi bu alanda eğiterek hayalci uygulamalardan kurtarmaktır. Bilimsel realitelerin ışığı altında güneş enerjisinden nerelerde, ne ölçüde faydalanabiliriz? Ne derecede ekonomik olur? Bu alanda mühendislerimizi eğitmek istiyoruz” dedi.
Daha sonra Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Beba seminer çalışmalarına başlayarak bilgi verdi. Doç. Dr. Beba Güneş enerjisinden Akdeniz bölgesinde ve güneş alan yörelerde yararlanılabileceği, sıcak su elde edileceğini anlattı. Güneşten elektrik de üretilebileceğinin kanıtlandığını, 1 kilovat elektrik enerjisinin güneşten elde edilebilmesi için 15 dolar harcanması gerektiğini vurgulayarak, bunun çok pahalı olduğunu, maliyeti düşürülmedikçe kullanılamayacağını söyledi.
Gaziantep'te bir ailenin sıcak suyu güneş enerjisinden yararlanarak kullanabilmesi için 120 bin lira tesis parasına ve 30 bin lira da termosifona gerek duyulduğunu, bunun çok pahalı olduğunu söyledi. Uygulamanın yanlış olması halinde toplumun güneş enerjisini kullanma inancını yittireceğini vurgulayan Doç. Dr. Ali Beba “En doğru olanı yapmalıyız. Güneş gibi çok müspet bir enerji, müspet yolda kullanılmalıdır” dedi.
Mühendislerimizi bu alanda eğiterek hayalci uygulamalardan kurtarmaktır. Bilimsel realitelerin ışığı altında güneş enerjisinden nerelerde, ne ölçüde faydalanabiliriz? Ne derecede ekonomik olur? Bu alanda mühendislerimizi eğitmek istiyoruz” dedi.