ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“İstikbalde millet olarak ayakta durmak istiyorsak vergilerimizi vereceğiz"

“İstikbalde millet olarak ayakta durmak istiyorsak vergilerimizi vereceğiz"
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca dün bir bildiri yayınlanmıştır.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sevinç ve Genel Sekreter Sıdık Küçükkınacı imzasıyla yayınlanan bildiri aynen şöyledir: Türkiye’miz şu günlerde belirgin bir toparlanma faaliyetlerini sürdürme çabası içinde bulunmaktadır kalkınma yolundada biz özel sektör mensuplarına pek çok iş düşmektedir. Ülkemizin refah bir yaşama düzeyine getirilebilmesi için yapılan raporlar, tasarılar ve bütçelerde hep camiamız mensuplarının iştirakleri ön planda bulunmaktadır.
Bu çalışmalar meyanında yeni yıla girdiğimiz şu günlerde şehrimiz özel sektör mensupları Maliye Bakanlığı Gelirler kontrolörlerle resmi kayıtlarının tetkik işlemi ile karşılaşmış bulunmaktadır.
Bu tetkik taramaları haliyle zihinlerde bir tedirginlik havası yaratmakta ve vergi uygulama sistemimize endişe ile bakılmamasını doğurmaktadır. Meselenin mensuplarımızı ziyadesiyle düşündürdüğü ve bunun için yüreklere ferah getirici izan şeklinin icabet ettiği kanısıyla odamız yetkilileri kontrolörlerle temaslarda bulunmuş ve sizlere daha faydalı olabilme için bu bildiriyi yayınlama kararı almıştır.
Mevzubahis tektiler halen bütün yurtta sürdürülmekte ve şu gayeleri taşımaktadır. Türkiye’mizin
1-Geçen yıl bütçesi 7,5 milyar açıkla kapanmış bu yıl bütçesi de 8 milyar açıkla tasavvur edilmektedir. Tasavvurların dışında bir 7 milyar açıkla daha karşılanacağı düşünüldüğünde millet olarak 23-24 milyar liralık bir açığın ağırlığı altındayız. 50 milyarlık bir bütçeye sahip olarak düşünelim ki sermayesinin yarısı kadar zarar etmiş bir firma ne hale gelecektir.
2- 1972 ortalarında halen uygulanan işletme vergisinin kapsamı mübrem ihtiyaç maddeleri hariç bütün mallara teşmil edilecektir. bu uygulamaya gerçek sayımla veya envanterle girmek firmaların kendi menfaatine olmaktadır. Şimdi bir miktar fazla vergi ödemenin icabettirdiği gerçek envanteri resmileştirmekten imtina etmek ilerde bu miktarın belki birkaç katı bir zarara yol açabilecektir. Çünkü işletme vergisinin uygulama düzen firmanın kendi kendisini kontrolünü sağlamakta ufak bir ihtimali hemen belirterek cezai bir uygulamaya meydan vermektedir.
3- Türkiye’mizde verilmesi icabeden verginin ancak %30’u verilmekte %70’i ziyan olmaktadır. Buda bizim değilse bile bizim çocuklarımızın işsiz ve yoksul kalmasını doğuracaktır. Vergi sorumlusu şu son yıllara kadar bir vergi yükü ile karşı karşıya bulunmamaktaydı. 1950 lerde temeli atılan vergi mevzuatımız bir sürü nedenlerle işleyememekteydi. Ama artık verginin dışında ne bir dış kaynağımız ne de iç kaynağımız vardır. İstikbalde millet olarak ayakta durmak istiyorsak vergimizi vereceğiz.
Bu gayelere Maliye Bakanlığında teşkil edilen romisyonlarda ayrıca tartışılarak planlanan tetkikatlar vergi mükellefinin hatalarını bulup onu cezalandırmak gayesinden tamamen uzak olup sadece yol gösterici ve ilerisi için daha emin bir hesap düzenini sağlayıcı mahiyettedir. Bu arada şunu hatırlatalım aynı heyet bir müddet sonra tekrar aynı tetkikleri tekrarlayacaklar bu keresinde hatalarınızı telafi edin getirin şeklindeki ifade yerine cezai uygulamaya gitmek zorunda kalacaklardır.
Hali hazırdaki tetkikler sadece yol gösterici mahiyette ve kayıt nizamı yönünden olup kayıtların süresinde tutulmasını mükellefe alıştırmak ameliyesinden ibarettir. Bu sebepten korkulu bur atmosfere bürünmeye mahal verecek hiçbir şey olmamaktadır.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *