1982’den beri 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftasının, tarihi ve kültürel zenginliklerin ve değerlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, toplumda tarih ve kültür bilincinin geliştirilmesi ve müzelerin tanıtılması açısından önemine değinildi.
Cumhuriyet sonrası, müze ve
müzecilik çağdaş ve bilimsel kimlik kazandı
Vali Lütfullah Bilgin, Tanzimat yıllarına dayanan müzecilik girişimlerinin, ülkemizde cumhuriyetin kurulmasından sonra etkin ve yaygın hale geldiğini, kültürel değerlerin korunup sergilendiği müzelerin sayısının artırılması yurt çapında yaygınlaştırılması yönünde, 1920’li yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvik ve girişimleriyle müzeciliğin daha da etkin hale geldiğine dikkat çekerken, Tarihi ve kültürel varlıkların tespit edilerek, bunların müzelerde korunması ve sergilenmesi ile, Cumhuriyet sonrası, ülkemizde müze ve müzecilik daha çağdaş ve bilimsel bir kimlik kazanmıştır. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin yaşadığı Anadolu’nun her yöresi, tarihi ve kültürel değerlerin sergilendiği bir açık hava müzesi niteliğindedir. Bu tarihi ve kültürel mirası korumak ve olduğu gibi gelecek kuşaklara aktarmak her yurttaş için milli bir görevdir” dedi.
Zeugma Antik Kenti tarihi ve
kültürel değerlerin en güzel örneği
Son yıllarda dünya kamuoyunun dikkatini çeken, Gaziantep’in dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynayan Zeugma Antik Kenti’nin bu tarihi ve kültürel değerlerin en güzel örneği olduğunu ifade eden Lütfullah Bilgin, “Müzelerin gerek nitelik ve gerek nicelik yönünden daha da zenginleştirilmesi kültür değerlerimizin toplumdaki bireylere daha etkin şekilde tanıtılması ve toplumda müzecilik bilincinin yaygınlaştırılması gerek. Bu amaçla kamu ve özel kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri ve basın yayın kuruluşlarının üzerine düşen görevleri daha aktif şekilde yapmaları gerekir” şeklinde konuştu.