ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Parlak sözler, büyük umutlar boşa mı gidecek?

Parlak sözler, büyük umutlar boşa mı gidecek?
YAYINLAMA: 13 Kasım 2024 / 09.54
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2024 / 09.54

Faizler çok yüksek.. Yer uzak ve ulaşım güçlüğü var.. Müşteri gelmiyor.. Belediye adil davranmıyor. Şehirdeki esnafın KÜSGET’e taşınması için gereken ilgi gösterilmiyor.

Övünç kaynağımız küçük sanayici güç durumda yetkililerden yardım bekliyorlar. Şöyle diyorlar: “Yol bozuk... Trafik kazaları meydana geliyor... Ulaşım çok yetersiz... Uzak olduğu için müşteri gelmiyor... Şehir içinde kalanlar çok avantajlı... Belediye adil davranmıyor.”

KÜSGET'te (Küçük Sanayi Geliştirme Teşkilatı Gaziantep Bölge Müdürlüğü) sanayici, esnaf güç durumda bulunduğunu, sorunlarına bir an önce devlet ve belediyece çözüm bulunması gerektiğini söylüyorlar.

KÜSGET'te ulaşımın zor koşullarda gerçekleştiği, ekonomik durumun günden güne kötüye gittiği, bu yüzden piyasanın durgun olduğu, buna bir de sitenin uzak olması nedeni ile müşterinin az geldiği veya gelmediği eklenince sorunların daha da içinden çıkılmazlaştığı anlatılıyor.

Özellikle kredi bulmakta, yatırım yapmakta güçlük çektiğini belirten KÜSGET esnafı, işlerini devam ettirecek maddi kaynaklara sahip olmadıklarını belirtiyorlar.

Devletten ucuz kredi, prim vermesi ya da banka faizlerini düşürmesi bekleniyor.

Aksine malzeme pahalılığı ve piyasanın durgunluğu ile sanayinin iflas edeceğini, bunun bizzat örneklerini çevrelerinde gördüklerini ifade ediyorlar. Biz sorunları böyle tespit ettikten sonra şimdide sanayici ve esnafla görüşmelerimizden örnekler vermek istiyoruz. Onlar sorunlarını şöyle dile getiriyorlar.

Kredi faizleri çok yüksek. Büyük firmalara prim verilmeli...

Esnaf ve sanayicinin yüzde 80’i kötü durumda…

Edip Sevindi (Marangoz): KÜSGET'te esnafın % 80 i güç durumda. Civar çevrelerde birkaç arkadaşa haciz kondu. Bunun da nedeni piyasa durgun, esnaf kredinin faizini ödemeye fırsat bulamıyor. Malzemeler çok pahalı. Birde buna şehirden bir hayli uzak olmamız eklenince müşteri haliyle gelmiyor. Belediyemiz bu soruna bir çözüm bulmadı. Vaktiyle buraya gelirken tüm esnafın da bizle geleceğini zannetmiştik. Ama bazı esnaf şehir içinde kaldı. Belediye önce esnafın şehir içindeki elektriğini keserek onu KÜSGET’e taşınmaya mecbur bırakmıştı. Bir kısım esnaf geldi. Bir kısmı gelmedi. Gelmeyenlere şimdi belediyece hiç karışılmıyor. Onlarında elektriği kesilip cezalandırılmalı. Taşınmak zorunda kalmalılar.

Şimdi haksız rekabet oluyor, şehir içindekiler müşterileri kendileri alıyorlar. Ayrıca kredilerin faizi çok yüksek. Bizler % 35 kâr üzerine çalışırken, millet % 52-70 faizle bankaya para yatırıyor. Bu esnaf ve sanayicinin yatırım olanaklarını kısıtladığı gibi, tembelliğe de yol açıyor. Bizler bu durumda ekonomiye güvenip büyük yatırımlar, dışa pazarlama olanaklarını araştıramıyoruz. Dış pazarlarda yarışacak, rekabet yapacak durumumuz yok. Oysa devlet tarafından üretici kollansa pek çok ihracat imkanı doğacaktır. 30 kişiden az eleman çalıştırmayan firmalara daha kolaylık gösterilmelidir. Bana göre müteşebbis yatırım, girişim ruhunu kaybetti. Bankalardaki yüksek faiz bunun en büyük nedeni. Geri kalmış yörelerde yatırımları teşvik etmek için pek çok kolaylık sağlandı. Ama hiç yatırım yapan olmadı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *