Sektörün zor bir dönemden geçtiğini ve satışların yüzde 60 azaldığını vurgulayan Özlü, “Kepenk kapatan çok fazla esnaf bulunurken, çoğu da dükkân da açmıyor. Şu anda dükkanını kapatan esnafın oranı yüzde 20 iken süreç böyle devam ederse bu oran yüzde 30’ları bulabilir” şeklinde konuşma yaptı.
Ham maddeye yüzde 25 zam geldi
Esnafın paket servisi noktasında eksik kaldığı tespitini yapan Başkan Özlü, “İnsanlar yıllardır sıcak sıcak tatlı yemeye alıştılar. Şimdi alınan tatlılar eve gidene kadar soğuyor ve insanlar aynı lezzeti alamıyor. Dolaysıyla satışlar yok, denecek halde. Artı herkes evde tatlı çeşitleri yapmaya başladı, satışlar daha da düştü. Ayrıca hammaddeye yüzde 25 zam geldi. Örneğin; un, şeker, yağ gruplarına ortalama yüzde 25 zam geldi, lakin gelen zamları fiyatlara yansıtamıyoruz” diye konuştu.
Paketin içeriği iyi ama dertlerimize merhem olmaz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destek paketine değinen Başkan Özlü, paketin içeriğinin iyi ama dertlerine merhem olmayacağını açıkladı. “Çünkü en küçük esnaf bin 500-2000 TL kira ödüyor. Verilecek 750 veya 1000 lira kira yerine esnafın bağ kur, SGK borcu, vergi, kredi kartı borçlarına bir düzenleme getirilse daha fazla yararlı olurdu, esnaf biraz daha dik ayakta dururdu. Yıllardır en ağır vergileri esnaf ödedi. Dolayısıyla biraz daha esnek bir paket açıklanmalı” önerisinde bulundu.
Belediyeler, bütün esnafa eşit bir şekilde destek versinler
Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, konuşmasını şöyle bitirdi: “Bu zor zamanlarda eleman arayan arkadaşlarımız var ama çalışan yok. Aslında vasıfsız eleman yok, yeni eleman yetişmiyor. Artık okullarda yetişenleri almaya başladık. Bunun dışında belediyeler tüm odalara uğradılar fakat bizim odamıza daha uğramadılar Belediyeler, bütün esnafa eşit bir şekilde destek versinler.” Hüseyin Karataş
