Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan kriz, Batı medyasında büyük yankı buldu.
Krizin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi ile “doruğa tırmandığının” belirtildiği haberlerde “görülmemiş gerilim”den söz ediliyor.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, “Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz” başlığını kullandı. Gazete, "Cumartesi gününe iki ülke arasındaki diplomatik olaylar damgasını vurdu” diye yazdı.
Gazete, “Her şey, Hollanda’nın Türk Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini yasaklamasıyla başladı. Karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öfkesini tetikledi” yorumunu yaptığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda’ya sert tepkisini gösterdiği “Bunlar Nazi kalıntısı” sözlerini aktardı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Lahey mahreçli haberinde “Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan ziyaret krizi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesi ile doruğa tırmandı. "Personanongrata" (istenmeyen kişi) ilan edilen Kaya, Hollanda polisine ait bir araçla Almanya'ya gönderildi” dedi.
Türkiye’den verilen sert tepkilere de yer verildiği haberde, Kaya'nın "Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez” mesajına dikkat çekildi.
CNN International, Türk siyasilerinin büyük sayıda Türkün yaşadığı Avrupa’daki kentlerde mitinglere katılmak istediklerine dikkat çektiği haberinde “Ancak bazı ülkelerdeki makamlar, onların planlarını bloke etti” ifadesini kullandı.
Bu çerçevede Bakan Kaya'nın sınır dışı edilmesi olayının aktarıldığı geniş haberde Hollanda’nın kararının bu ülkede ve Türkiye’de yol açtığı yoğun protesto gösterilerine de vurgu yapıldı. Hollanda’nın tutumundaki “seçim kaygıları”nın etkisinin altı çizildiği haberde 15 Mart’ta Hollanda yapılacak seçimlere ilişkin kampanya için “ağırlıklı biçimde Müslüman ülkelerinden göçe odaklandı” dedi.
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, Türkiye ile Hollanda arasında patlak veren krizi irdelediği haberinde “görülmemiş bir gerilim” nitelemesini yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hollanda’ya yönelik olarak sarf ettiği sert sözlerin de altı çizildiği haberde 15 Mart’ta seçim yapılacağı Hollanda’da hükümetin Türkiye’ye yönelik tutumuna “parlamentonun çoğunun destek verdiği” kaydedildi.
Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana “Ankara ile Türk kökenli bir nüfusunun yaşadığı bazı Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ilişkiler çok karmaşık” değerlendirmesinde de bulunuldu.ANKA
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan kriz, Batı medyasında büyük yankı buldu.
İlginizi Çekebilir
İnşaat maliyetlerinde artış hız kesmiyor
#Ekonomi / 12 Ocak 2026
İçkide ithalat 5 yılda yüzde 283 arttı
#Ekonomi / 12 Ocak 2026
Kiralar OECD ortalamasında yüzde 6,8, Türkiye’de yüzde 77,1 arttı
#Ekonomi / 12 Ocak 2026
Her 4 saatte 1 işçi öldü
#Ekonomi / 11 Ocak 2026
Tebligat e-Devlet üstünden yapılacak, 15 gün içinde cevap vermeyenin evi satışa çıkarılabilecek
#Ekonomi / 11 Ocak 2026
Yoksulluk, sefalet ve açlığa aşevleri ile çözüm aranıyor
#Ekonomi / 08 Ocak 2026
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
