ANASAYFA arrow right Güncel

Adrese teslim bakım merkezi açılıyorsa kimlerin nemalandığı da tespit edilmeli

Adrese teslim bakım merkezi açılıyorsa  kimlerin nemalandığı da tespit edilmeli
YAYINLAMA: 12 Mart 2026 / 17.44
GÜNCELLEME: 12 Mart 2026 / 17.44

4 Mart tarihinde TBMM’ye sunulan Sosyal Hizmetler Kanunun ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşülmesine başlandı. Kanun teklifini eleştiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi “torba yasa” mantığıyla düzenlenmiş bir teklifle karşı karşıya olunduğunun altını çizdi.

Sucu, ‘’Türkiye’de bugün 16 ilde Huzurevi yok. Birçok ilde Huzurevine yerleşmek için sıra bekleyen yaşlı sayısı binleri bulmakta, hatta geçiyor. Bu durum özellikle 18 yaş altı bireyler (çocuklar) dahil olmak üzere engelli bireylerin özel bakım merkezlerine yerleştirilmesi noktasında da geçerli. İllerde özel bakım merkezleri tekelleşmiş, bir gerçek ya da tüzel kişiye ait birden fazla engelli ve yaşlı bakım merkezi bulunuyor. İllerde bir kişiye ait kaç bakım merkezinin bulunduğu şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşılmadan büyük resim maalesef görünemez. Bakım merkezi açmak için bir gece yarısı illere resmi yazı gidiyor ve adrese teslim bakım merkezi açılıyorsa buradan kimlerin nemalandığı da tespit edilmeli’’ çağrısında bulundu.

Şube Başkanı Yılmaz Sucu, ‘’Derinleşen yoksulluk ve kamusal hizmetlerin tasfiyesi sonucu çocukların, engellilerin, yaşlıların, kadınların sorun ve ihtiyaçları artarken parça parça düzenlemelerle sonuç alınamayacağı, sosyal hizmetlerin bütünsel bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesi gerektiği açık’’ dedi.

Bakım krizi gün geçtikçe derinleşecek

Özel engelli ve yaşlı bakım merkezlerinin kapatılması durumunda hizmetin devamına ilişkin değişikliğin, yaşlı ve engelli bakımında ağır hak ihlallerine varan sorunların çözümünde atılmış bir adım olarak değerlendirmenin mümkün olamayacağını kaydeden Sucu, ‘’Teklif gerekçesinde sosyal devlet ilkesi engelli ve yaşlıların korunması gerekliliği ifade ediliyor. Bakım krizinin gün geçtikçe derinleştiği ve artarak derinleşeceği, var olan kamusal engelli ve yaşlı bakım merkezlerinin yetersizliği herkes tarafından bilinmekte iken yapılan değişiklik çeşitli sebeplerle faaliyetine son verilen veya kapatılan özel sosyal hizmet kuruluşlarında bakım gören engelli ve yaşlıların bu süreçte mağdur olmamaları için güvence mekanizması oluşturulmaktan ibaret’’ şeklinde konuştu.

Kamu kurumlarının kreş açması kanunen zorunluluk haline getirilmeli

Doğum izninin 8 hafta uzatılacak olmasına değinen Sucu, ‘’Doğum sonrası ücretli doğum izninin 8 haftadan 16 haftaya çıkarılması teklifin en çok gündeme gelen maddesi. Ücretli doğum izninin uzaması önemli olmakla birlikte özellikle özel sektörde çalışan kadınlar için gerek işe alımlarda gerekse hakkın kullanımında güvencelere ihtiyaç bulunuyor. Ayrıca hem kamuda hem de özel sektörde izin sonrası süreçlerde nitelikli, ücretsiz, erişilebilir ve anadilinde hizmet veren kamusal kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması zorunluluk. Kreş hizmeti zorunlu bir hak olarak eğitim sistemine dahil edilmelidir, kamu kurumlarının kreş açması kanunen zorunluluk haline getirilmeli’’ ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *